Tuesday, December 30, 2008

Israel Serang Kapal Membawa Obat-Obatan


Kapal-kapal angkatan laut Israel mengepung dan menembaki sebuah kapal motor kecil yang mengangkut 16 orang aktivis Free Gaza Movement. Para aktivis itu mencoba menembus blokade Israel di Jalur Gaza untuk mengirimkan bantuan obat-obatan seberat tiga setengah ton.

Israel menembak kapal mereka yang bernama "Dignity" meski masih berada di perairan internasional, sekitar 115 kilometer lepas pantai Gaza. Elize Ernshire, salah satu aktivis yang ikut dalam rombongan di kapal tersebut mengatakan, kapal mereka ditembak sebanyak dua kali dari arah depan dan dari samping.

"Tembakan itu menyebabkan bagian depan dan atap kapal rusak ... begitu pula sisi kiri kabin dan bagian kemudi. Kami diancam oleh angkatan laut Israel, jika kami meneruskan pelayaran ke Gaza, Israel akan menembak kami lagi," tutur Ershire.

Karena kondisi kapal yang rusak, Dignity memutuskan untuk berbalik arah ke Libanon dan tidak ke Larnaca, Cyprus tempat kapal itu memulai perjalanan. Ernshire menegaskan, serangan Israel tidak akan menghentikan upaya mereka untuk membawa bantuan bagi warga Gaza.

"Mayoritas anggota rombongan memutuskan, begitu kita sampai di Libanon, kami akan mengatur kembali pelayaran-pelayaran sejumlah kapal ke Gaza," ujarnya.

Juru Bicara Kementerian Luar Negeri Israel Yigal Palmor membantah bahwa angkatan lautnya menembak kapal para aktivis pro-Gaza. Ia berdalih kru Dignity gagal merespon kontak radio dengan kapal Israel.

Sementara itu situasi di Jalur Gaza makin kritis. Pasukan Zionis belum menghentikan serangannya. Dalam serangan sepanjang hari ini, 12 warga Gaza gugur syahid termasuk dua adik kakak berusia 11 dan 12 tahun.

Israel menolak menghentikan agresi dan menyatakan akan melakukan serangan habis-habisan dalam satu minggu ini. Di perbatasan, pasukan darat Israel siap siaga untuk sewaktu-waktu diperintahkan melakukan serangan darat.

Rumah-rumah sakit di Gaza dilaporkan mulai kekurangan persediaan obat-obatan dan peralatan medis lainnya untuk merawat sekitar 1.600 warga Gaza yang luka-luka akibat agresi biadab Israel. (ln/aljz/aby)

Sumber: http://www.eramuslim.com/berita/

Saturday, December 27, 2008

Serangan IsraelSemalam Israel melancarkan kira-kira 30 peluru berpandu melalui pesawat pejuang semalam, mengakibatkan kira-kira lebih 155 terbunuh manakala lebih 300 lagi cedera.

30 peluru berpandu itu sisasarkan ke arah kedudukan ibu pejabat polis Hamas di Genting Gaza.

Serangan besar-besaran yang bermula pada pukul 11.30 pagi (5.30 petang waktu Malaysia).

Ia memusnahkan ibu pejabat serta beberapa pekarangan polis Hamas dan menyebabkan kerosakan teruk kepada bangunan lain.

Mangsa yang terkorban termasuk 120 di bandar ini dan 23 lagi di Khan Younis dan Rafah, lapor Al Jazeera dengan memetik kenyataan ketua perkhidmatan ambulans di Gaza.
Antara yang terbunuh ialah ketua polis Gaza, Mejar Jeneral Tawfiq Jabber.

Sejurus selepas serangan itu, Hamas dan puak-puak Palestin lain mengisytiharkan, mereka telah mengarahkan pejuang masing-masing supaya menuntut bela terhadap keganasan rejim Yahudi itu.

"Semua pejuang diarah bertindak balas terhadap pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan oleh Israel," menurut kenyataan Hamas, Jihad Islam dan puak bersenjata lain yang dipetik daripada agensi berita.

"Hamas akan terus mempertahankan diri sehingga ke titisan darah terakhir," kata jurucakapnya, Fawzi Barhoum.

Stesen televisyen menunjukkan beberapa hospital di Gaza sesak dengan orang ramai yang menghantar mangsa dengan menggunakan kereta, van dan ambulans.

"Kami merawat pesakit di atas lantai atau di laluan pejalan kaki (kerana tidak cukup ruang). Kami tidak tahu identiti mereka tetapi apa yang penting ialah untuk memberikan rawatan segera," kata seorang doktor.

Tentera Israel mengesahkan mereka melancarkan serangan tersebut, yang menyusuli keputusan Kabinet keselamatan Perdana Menteri, Ehud Olmert untuk memperhebatkan tindakan balas ke atas pejuang Palestin.

Sementara itu Presiden Palestin, Mahmud Abbas berkata, beliau sedang berhubung dengan banyak negara ekoran serangan Israel berkenaan.

"Saya sedang berhubung dengan banyak negara Arab dan negara-negara lain bagi mendesak Israel menghentikan serangan berkenaan yang merupakan pembunuhan beramai-ramai," katanya kepada AFP dari Arab Saudi hari ini.

p/s: disaat akhir tahun Hijrah ini, umat Islam diserang dengan teruk. Di manakah peranan kita selaku Mahasiswa Islam?

IGPIS rakamkan takziah atas pemergian Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Ja'afar ibni Almarhum Tuanku Abdul RahmanIGPIS ingin merakamkan rasa dukacita dan takziah atas pemergian pemerintah negeri yang berjiwa rakyat dan amat dihormati, Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Ja'afar ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman yang mangkat pagi semalam.

Jenazah Almarhum dibawa Ke Seri Menanti dari Hospital Tuanku Ja'afar, Seremban petang semalam untuk penghormatan terakhir oleh kerabat diraja, pemimpin dan orang ramai mulai hari ini.

Istiadat pengebumian baginda akan diadakan esok (Isnin) selepas solat asar.

Almarhum Tuanku Ja'afar, 86, mangkat di hospital tersebut kira-kira 11.45 pagi semalam selepas mengadu sakit kepala dan tidak selesa.

Satu persidangan akan diadakan hari ini di antara Undang Yang Empat dan Tunku Besar Tampin serta Menteri Besar Dato' Seri Mohamad Hasan untuk memilih pengganti Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan.

Pelantikan Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan yang baru akan diumumkan pada Isnin ini sebelum jenazah Almarhum Tuanku Ja'afar disemadikan di makam diraja Seri Menanti

Thursday, December 25, 2008

Mendesak PPSMI dihentikan adalah satu AGENDA UMMAH.

Mendesak PPSMI dihentikan adalah satu AGENDA UMMAH.
Usaha untuk menghentikan perlaksanaan dasar PPSMI tidak harus dilihat bukan sekadar isu biasa bahkan ia harus dipandang serius dan dinilai sebagai satu AGENDA UMMAH. Perjuangan mendesak PPSMI dihentikan harus digalasi oleh semua umat Islam di Malaysia khususnya.

Ini kerana perlaksanaan PPSMI dilihat mengundang bencana besar terutama kepada ramai di kalangan pelajar Melayu Islam.

Antara kesan perlaksanaan PPSMI adalah :

1-Perlaksanaan PPSMI ini bakal merudumkan lagi penguasaan pelajar Melayu Islam dalam bidang Matematik dan Sains.

Jika dilihat sebelum perlaksanaan PPSMI, pelajar kita sudah sedia lemah dalam menguasai dua subjek penting tersebut dan berada agak terbelakang berbanding dengan pelajar dari bangsa lain.

Lebih mendukacitakan kelemahan dalam menguasai dua subjek tersebut bukan sahaja berlaku di kalangan pelajar Melayu Islam luar bandar malah juga di bandar.
Kini apabila pengajaran dan pembelajarannya ditukar kepada bahasa Inggeris, ia menyukarkan lagi penguasaan mereka dalam subjek tersebut.

Hasilnya umat Islam di Malaysia pada masa depan bakal mengalami ketandusan sedikit demi sedikit pakar-pakar dalam bidang Matematik dan Sains. Kos-kos penting seperti perubatan dan kejuruteraan di IPTA dan IPTS hanya akan didominasi oleh mahasiswa dari bangsa lain lantaran pelajar Melayu Islam tidak mempunyai kelayakan yang cukup untuk memohon kos-kos tersebut.

Akhirnya, pada masa hadapan kita sukar sekali dapat melihat umat Melayu Islam tampil menjadi golongan professional di Malaysia.

2- Dasar PPSMI juga bakal menggelapkan masa depan pelajar Melayu Islam di kawasan luar bandar dan masyarakat orang asli di pedalaman.

Kesan kesukaran mempelajari subjek matematik dan sains paling dirasai oleh golongan ini kerana mereka memang benar-benar bergantung kepada guru mereka di sekolah untuk belajar subjek tersebut.

Berbanding pelajar yang tinggal bandar, mereka berpeluang untuk mendapatkan tuisyen selepas waktu sekolah. Selain itu juga, rata-rata daripada mereka terdiri dari keluarga yang berpendidikan. Justeru, mereka masih dapat mengulangkaji pelajaran Matematik dan Sains dalam Bahasa Inggeris dengan bantuan ibubapa mereka.

Namun, kebanyakkan ibubapa pelajar yang tinggal di luar bandar terdiri dari petani dan peniaga kecil. Mereka tidak dapat membantu secara langsung anak-anak mereka. Mereka juga sukar untuk mendapatkan tuisyen tambahan. Maka mereka akan terus ketinggalan dalam menguasai subjek Matematik dan Sains sekaligus menjejaskan keputusan peperiksaan mereka.

Kesannya, kebanyakkan pelajar Melayu Islam yang tinggal di luar bandar hanya akan layak melanjutkan pelajaran dalam kos-kos yang tidak popular di universiti. Risiko dari tindakan ini berlakulah gejala pengangguran.

3- Dasar PPSMI juga dilihat sebagai satu usaha kearah mengikis keyakinan dan jati diri pelajar Melayu Islam.

Mereka seolah-olah didoktrin kejayaan hanya akan dicapai apabila kita mengikut cara Barat termasuklah untuk menuntut ilmu. Sedangkan Jepun, Perancis dan Jerman tetap maju walaupun menggunakan bahasa mereka sendiri.

Antara kejayaan penjajah semasa menjajah sesuatu bangsa itu adalah dengan memadamkan keyakinan diri bangsa yang dijajah. Bangsa tersebut menjadi tidak yakin dengan kemampuan yang mereka miliki termasuklah untuk menggunakan bahasa ibunda mereka sendiri.

Kesan untuk jangka panjang, pemikiran pelajar Melayu Islam akan berkiblatkan barat dan tiada lagi keyakinan terhadap jati diri mereka sebagai bangsa Melayu yang beragama Islam.

Perkara ini amat ditegah dalam Islam. Firman Allah:

"Dan bahawa inilah jalanku yang lurus, maka ikutilah ia dan janganlah kamu mengikuti
jalan-jalan (yang lain) kerana jalan-jalan itu mencerai-beraikan kamu dari jalanNya.
Yang demikian itu diperintahkan Allah kepadamu agar kamu bertaqwa".
(Al-An'aam: 153)

Peranan kita mahasiswa Islam IPG

1- Menulis dan menghantar tulisan demi tulisan pada KPM, akbar dan majalah yang mendesak supaya dasar PPSMI ini dihentikan. Jangan mengharapkan orang lain melakukannya tetapi sepatutnya kita.Tulislah walaupun sekadar mengolah isi yang sama kerana usaha ini amat memberi kesan.

2- Menerangkan kepada rakan-rakan di IPGM masing-masing tentang dasar PPSMI dan kesan buruk pelaksanaannya melalui sebaran artikel dan berusaha menjadikannya isu PPSMI ini antara ‘topik sembang’di kalangan rakan-rakan.

3- Menyokong usaha yang dilakukan oleh mana-mana individu atau kumpulan yang memperjuangkan supaya PPSMI dihentikan.

4-Memohon dan bermunajat kepada Allah SWT supaya Allah membantu dalam merealisasikan hasrat kita.

Kesimpulan

Justeru, seluruh Mahasiswa Islam IPG harus segera sedar akan realiti dasar PPSMI ini. Kita bukanlah menentang Bahasa Inggeris. Namun, cara untuk meningkatkan penguasaan Bahasa Inggeris di kalangan pelajar ialah dengan memperkasakan subjek Bahasa Inggeris dan bukan mengaplikasikan dasar PPSMI ini.

Kita selaku Mahasiswa Islam IPG yang terlibat secara langsung dalam dunia pendidikan di Malaysia seharusnya kita adalah komuniti yang lebih lantang dan sensitif dalam sesuatu isu pendidikan negara. Sudah tiba masanya kita maju setapak kehadapan untuk lebih berani dalam menyatakan pendirian dan memunggah idealisma mahasiswa kita ke tengah masyarakat.

Secara kesimpulannya, usaha mendesak dasar PPSMI dihentikan harus dilihat sebagai satu agenda ummah. Semoga atas nawaitu ini, segala usaha ke arahnya akan diterima sebagai amal kebajikan di sisi Allah SWT.

Firman Allah:

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.. ".
(At-Taubah: 111)

Artikel disumbangkan oleh:

Muhammad Ehsan B Abd. Halim
PISMP-IPGM Sains IP Ipoh
http://ehsanhalim.blogspot.com/

Wednesday, December 24, 2008

KPM akan disaman


Tan Sri Prof. Emeritus Ismail Hussein, Ketua 1 Gapena

Gabungan Penulis Nasional (Gapena) melalui Tan Sri Prof. Emeritus Ismail Hussein, Ketua 1 Gapena, akan mengambil tindakan mahkamah terhadap Kementerian Pelajaran sekiranya meneruskan penggunaan bahasa Inggeris dalam pengajaran Sains dan Matematik.

Sebelum ini pelbagai golongan seperti GAPENA, Kumpulan Perihatin, PKPIM, Dong Jiao Zong, Kesatuan Guru-Guru Melayu Malaysia Barat (KGMMB), Majlis Permuafakatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru Nasional, Pemuda PAS, Umno Johor termasuk menteri dan tokoh-tokoh ternama sudah membantahan melalui persidangan dan kenyataan media.

Malangnya usaha ini dilihat gagal. Pihak kerajaan khususnya Menteri Pelajaran, Dato Seri Hishamuddin Tun Hussein tidak langsung menunjukkan langkah yang positif ke arah mengembalikan pengajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Melayu.

Melihat keadaan ini, NGO-NGO di Malaysia dilihat mula mengorak langkah pada tahap kedua yang dilihat agak keras iaitu dengan menyaman pihak KPM.
Sebelum sudah ada pihak yang telah menfailkan saman terhadap kerajaan berkaitan perlaksanaan PPSMI iaitu Dewan Pemuda Pas.

Saman tersebut difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 21 Januari 2006 lagi melalui Tetuan Mohamed Hanipa & Associates dan kes ini masih sedang berjalan di mahkamah.

Justeru, semua mahasiswa IPG khususnya disarankan untuk membuat satu kajian dan penilaian yang serius terhadap semua isu-isu yang berkaitan PPSMI ini.

Sunday, December 21, 2008

PPSMI dan Sistem Nilai Masyarakat

Written by S.M Zakir

Pada awal abad ke-20, kolonial British mula memperkenalkan ekonomi moden yang tersusun di Tanah Melayu berasaskan pengeluaran komoditi berasaskan ekspot secara besar-besaran. Dua komoditi utama yang dikeluarkan di Tanah Melayu ialah bijih timah dan getah. Lalu bermulalah apa yang disebut sebagai ‘capitalist mode of production’. Kesan daripada ekonomi kapitalis ini telah melahirkan struktur sosial yang baru di Tanah Melayu iaitu garis pemisahan masyarakat yang berasaskan bangsa Melayu peribumi, dan buruh imigran (imigrant labourers) yang terdiri daripada kaum Cina dan India. British ternyata mengeksploitasi semaksimumnya struktur sosial ini demi kepentingan ekonomi kapitalis mereka.

Bagaimanapun buruh imigran diserapkan secara langsung untuk menjadi ‘alat pengeluaran’ ekonomi moden dan ini menjadikan mereka terutamanya kaum Cina menjadi bahagian daripada struktur ekonomi moden tersebut.

Sementara bangsa Melayu peribumi diasingkan untuk berada di luar ekonomi moden bagi mengekalkan kedudukan mereka dalam ekonomi sara diri (subsistence economy), dengan dua sebab. Pertama, mengekalkan kedudukan orang Melayu dalam lingkaran kemunduran demi kepentingan politik British. Dengan itu, penguasaan kolonial terjamin daripada menerima penentangan daripada orang Melayu yang lumpuh dari segi mental dan serba kekurangan dari segi fizikal.

Dan kedua, meletakkan kedudukan orang Melayu sebagai alat logistik itu alat pengeluaran makanan kepada keperluan tenaga untuk pergerakan ekonomi moden melalui kerja-kerja tradisi orang Melayu sebagai penanam padi serta petani dan nelayan.

Penguasaan terhadap orang Melayu oleh kolonial British ini dibantu oleh golongan feudal dan pembesar Melayu (Malay ruling class) yang membina hubungan erat dengan British dan memperolehi laba serta kepentingan mereka dengan mengeksploitasi kedudukan mereka dalam struktur tradisi masyarakat Melayu itu.

Dalam kata lain, struktur tradisi politik Melayu dimanipulasikan oleh British dengan memanfaatkan golongan pembesar Melayu bagi menjalankan polisi pentadbiran British. Pecah perintah yang dilakukan oleh kolonial British ini adalah untuk apa yang dikatakan sebagai, “set about the gradual and systematic exploitation of the country’s resources for the benefit of foreign interest”.

Menurut antropologis-ekonomi ketika ini, kurangnya penyertaan orang Melayu dalam struktur ekonomi moden waktu itu bukanlah disebabkan oleh mitos Melayu yang ditanam oleh kolonial British iaitu sifat tidak acuh dan malas (indifferent and laziness) orang Melayu; tetapi sebenarnya ialah kerana ciri dan sifat masyarakat Melayu, yakni sistem nilai dalam masyarakat Melayu yang tidak meletakkan keutamaan kepada kepentingan individu melangkaui kepentingan kolektif dan tidak menggalakkan pengejaran matlamat kekayaan yang melampau secara individu.

Sebaliknya sistem nilai masyarakat Melayu yang dibentuk oleh hubungan persaudaraan (close-knit society) lebih mementingkan pembentukan masyarakat yang berdasarkan kepentingan kolektif dan pegangan agama dalam mewujudkan nilai-nilai baik seperti menjauhi sifat tamak, mementingkan diri, sombong, mencintai keduniaan dan sebagainya.

Sistem nilai yang utuh sejak ratusan tahun berakar dalam masyarakat Melayu menjadikan mereka sebagai satu bangsa yang kuat memahami keberadaan mereka dalam konteks daya ilmu yang dibina dalam persekitaran budaya mereka; contohnya pemahaman terhadap ilmu atau pandangan hidup melalui simbol-simbol yang wujud dalam bahasa mereka yakni bahasa Melayu.

Sistem nilai yang wujud dalam sistem ekonomi moden adalah amat bercanggah dengan sistem nilai masyarakat Melayu. Apatah lagi ia membawa sifat budaya Eropah dan sifat budaya daripada entiti ekonomi masyarakat Cina dan lain-lain; yang ternyata sesuatu yang asing bagi orang Melayu.

Dari segi kebolehan dan keupayaan tidak dapat dinafikan bahawa orang Melayulah orang yang pertama menerokai lombong-lombong bijih yang menjadi entiti penting dalam ekonomi moden yang diperkenalkan British di Tanah Melayu. Namun kegiatan ekonomi komoditi ini dilakukan hanya separuh masa dan hanya dilakukan dalam skala yang kecil.

Ini memandangkan wujudnya sistem nilai seperti hubungan spritual orang Melayu dengan tanah, alam dan sifat kemanusiaan yang membuatkan keutamaan mereka lebih diberikan kepada aktiviti berasaskan pertanian. Sistem nilai yang bercanggah dengan gejala-gejala kapitalis dalam sistem ekonomi, ditambah pula dengan kegiatan melanggar pegangan agama Islam mereka seperti perjudian, menghisap candu, amalan riba, dan kegiatan-kegiatan ‘dosa’ yang lain membuatkan masyarakat Melayu meletakkan sempadan antara mereka dan dunia ekonomi moden.

Apabila bahasa Inggeris dijadikan bahasa penghantar kepada mata pelajaran sains dan matematik, kesan keburukannya adalah lebih kepada masyarakat Melayu. Pertamanya, bahasa Inggeris bukan sahaja sekadar membawa logika simbolisme Barat tetapi juga sistem nilai dari Barat yang dimanifestasi secara tidak langsung sebagai suatu bentuk perwakilan kepada ‘superioriti Barat’.

Kedua, sistem nilai masyarakat Melayu yang keseluruhannya dibentuk daripada sifat budaya mereka khususnya lambang-lambang seni dalam bahasa Melayu bertentangan dan bercanggah sistem nilai yang wujud daripada lambang-lambang yang digunakan dalam bahasa Inggeris. Ini membuatkan masyarakat Melayu menerima isyarat yang salah dan seterusnya pemahaman yang tidak tepat terhadap makna-makna yang terkandung dalam bahasa Inggeris.

Perkara pertama membawa kepada lunturnya keyakinan anak-anak Melayu terhadap keperibadian mereka sendiri lantaran wujudnya kesan secara psikologi jangka panjang yang menanam keyakinan terhadap superioriti Barat. Ini akan mewujudkan suatu bentuk kekaburan yang akhirnya menghilangkan keaslian daya fikir bangsa Melayu, sebaliknya menjadikan mereka sebagai pembonceng dan hanya pengguna kepada pemikiran orang lain.

Perkara kedua membawa kepada kegagalan untuk memahami konsep, makna dan inti ilmu lantaran lambang-lambang yang ada dalam sistem nilai yang dibawa oleh bahasa Inggeris bertentangan atau tidak wujud dalam sistem nilai yang dibawa dalam budaya Melayu. Maka konsep dan makna tersebut akan difahami dari sisi penerimaan hafalan dan bukan penerimaan fahaman.

Perkara ini akan membentuk pengajaran ilmu yang lebih bersifat vokasional iaitu keupayaan untuk hanya menggunakan ilmu bagi keperluan teknikal dan pemasangan kepada yang sedia ada; dan bukan keupayaan untuk menggunakan ilmu bagi keperluan yang lebih tinggi seperti penciptaan sains baru melalui daya cipta kreatif dan penerokaan kepada penemuan-penemuan baru melalui penguasaan filosofikal serta mekanikal ilmu tersebut.

Dalam pada itu bahasa Inggeris adalah bahasa sistem ekonomi moden. Maka timbul kepercayaan bahawa dengan penguasaan bahasa Inggeris maka sesebuah bangsa atau masyarakat akan lebih menguasai penglibatan mereka dalam dunia ekonomi moden.

Hal ini memang tidak dinafikan, tetapi apabila dilihat kepada demografi masyarakat di Malaysia ini ternyata orang Melayu sepertimana apa yang berlaku pada awal kemunculan ekonomi moden di Tanah Melayu, rata-ratanya hidup di luar bandar adalah masyarakat yang berada di pinggir (peripheral) dunia ekonomi moden ini.

Sedangkan kaum lain merupakan masyarakat yang berada dalam pusat (center) ekonomi moden. Ini tentunya menjadikan penguasaan bahasa Inggeris dalam dunia ilmu akan mengambil masa yang panjang untuk dikuasai oleh orang Melayu, berbeza dengan kaum lain yang sememang telah menguasainya sebagai bahasa pusat ekonomi moden di mana mereka berada.

Akibatnya anak-anak Melayu akan lebih ramai yang ketinggalan berbanding kaum lain. Ini akan mewujudkan jurang ekonomi yang besar antara kaum pada akhirnya. Keadaan ini lebih bahaya lagi akan mewujudkan polarisasi kaum yang boleh membawa kepada kemungkinan-kemungkinan ketidakstabilan masyarakat.

Pertimbangan terhadap perkara-perkara yang ditimbulkan ini haruslah diberi perhatian yang serius oleh pembuat dasar khususnya Menteri Pelajaran dan Kementerian Pelajaran; kerana di tangan merekalah terletak kejayaan dan kegagalan pembentukan bangsa yang utuh dan maju dalam acuan mereka sendiri pada masa hadapan.

Sumber: http://www.wasilahonline.net/v1/modules/news/article.php?storyid=273

Friday, December 19, 2008

Apakah Sebenarnya PPSMI?

Pengenalan

PPSMI telah termaktub sebagai keputusan dasar kerajaan Malaysia hasil daripada Mesyuarat Khas Jemaah Menteri pada 19 Julai 2002.

Pelaksanaan PPSMI adalah secara berperingkat, bermula pada sesi persekolahan tahun 2003 dengan perintisnya ialah semua murid Tahun 1 untuk peringkat Sekolah Rendah dan Tingkatan 1 serta Tingkatan 6 Rendah untuk peringkat Sekolah Menengah.

Pelaksanaan penuh PPSMI ialah pada tahun 2007 untuk peringkat Sekolah Menengah sementara peringkat Sekolah Rendah ialah pada tahun 2008.

Rasional kepada peralihan bahasa pengantar dalam pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik daripada bahasa Melayu kepada bahasa Inggeris adalah atas dasar keprihatinan kerajaan terhadap pembangunan sumber tenaga manusia untuk mencapai taraf negara maju dan persiapan dari peringkat awal persekolahan untuk bersaing dalam era globalisasi.

Umum mengetahui bahawa sains dan matematik adalah bidang yang menjadi asas dan berperanan penting dalam kemajuan dan pembangunan sesebuah negara. Pelbagai inovasi dan penemuan baru dalam bidang ini berlaku dengan pantas dan capaian maklumat mengenai perkembangan dalam bidang ini banyak terdapat dalam bahasa Inggeris.

Selain itu, bahasa Inggeris adalah bahasa hubungan antarabangsa dan penguasaan dalam bahasa ini memudahkan perolehan ilmu dalam bidang ini.

Kesimpulannya, keputusan dasar untuk melaksanakan PPSMI bertujuan memastikan penguasaan yang lebih baik dalam sains dan matematik di kalangan murid memandangkan sebahagian besar sumbernya adalah dalam bahasa Inggeris. Secara tidak langsung, pelaksanaan PPSMI diharapkan akan turut meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris di kalangan murid.

Peranan BBT dalam PPSMI

Peranan BBT telah bermula sejak 2002 sebaik sahaja kabinet memutuskan dasar PPSMI dilaksanakan mulai tahun 2003. BBT berperanan dalam menguruskan penghasilan dan pembekalan Pakej Buku Teks dan Buku Glosari Sains dan Matematik untuk Sekolah Rendah dan Sekolah Menengah.

Beberapa perubahan telah dilakukan oleh BBT yang melibatkan komponen bagi Pakej Buku Teks Sains dan Matematik dengan tujuan membantu guru dan murid dalam menjayakan program PPSMI ini.

Antaranya, Pakej Buku Teks Mathematics Year 1 merangkumi komponen Buku Teks, Buku Latihan dan Aktiviti, CD-ROM untuk murid (MyCD), CD-ROM untuk guru dan Buku Panduan Guru.

Semua komponen ini diterbitkan dalam dua jilid (Part 1 dan Part 2) bertujuan mengatasi masalah beg berat.

Pada tahun pertama (2003) pelaksanaan PPSMI, pakej buku teks tambahan telah dibekalkan kepada semua sekolah.

Pembekalan pakej buku teks tambahan ini adalah secara one off dan di bawah pengurusan SPBT sekolah. Pakej buku teks tambahan ini boleh dipinjamkan kepada murid untuk rujukan mereka dan juga bagi tujuan guru melaksanakan P & P Matematik di dalam bilik darjah.

BBT turut menguruskan penghasilan Buku Glosari Sains dan Matematik untuk Sekolah Rendah dan Sekolah Menengah. Penghasilan buku glosari ini adalah sebahagian daripada Program Intervensi PPSMI yang dimulakan pada tahun 2005.

Pakej Buku Teks Sains dan Matematik untuk PPSMI

Buku teks Sains dan Matematik yang dibekalkan ke sekolah di bawah Skim Pinjaman Buku Teks (SPBT) adalah secara berpakej. Penulisan pakej buku teks ini adalah berdasarkan keperluan dan hasrat yang dinyatakan dalam Sukatan Pelajaran dan Huraian Sukatan Pelajaran Sains dan Matematik masing-masing.

Pakej Buku Teks Sains dan Matematik terdiri daripada beberapa komponen bagi tujuan pengajaran dan pembelajaran (p&p) di sekolah.

Fungsi setiap komponen secara umumnya adalah seperti berikut:

i) Buku Teks (Textbook)

Buku Teks disediakan untuk murid sebagai sumber asas mendapatkan pengetahuan tentang konsep dan kemahiran dalam pembelajaran sains dan matematik.

ii) Buku Latihan dan Aktiviti (Activity Book)

Buku Latihan dan Aktiviti (BLA) disediakan untuk murid bagi mengukuhkan kefahaman konsep dan penguasaan kemahiran sains dan matematik yang telah dipelajari daripada buku teks. BLA membekalkan soalan latihan dan aktiviti yang dapat dilaksanakan oleh murid. BLA adalah komponen Pakej Buku Teks Sains dan Matematik Tahap Satu sahaja.

iii) Buku Panduan Guru (Teacher's Guide)

Buku Panduan Guru disediakan untuk guru sebagai sumber rujukan dan panduan supaya memudahkan guru merancang dan melaksanakan pengajaran dan pembelajaran secara berkesan. Buku panduan ini juga membantu guru mengemaskini dan meningkatkan pengetahuan sains dan matematik serta merangsang kreativiti guru dalam P&P. Buku Panduan Guru adalah komponen Pakej Buku Teks Sains dan Matematik untuk Tahap Dua serta Pakej Buku Teks Matematik Tahun Satu.

iv) MyCD (Pupil's CD-ROM)

MyCD ialah CD-ROM untuk murid yang bertujuan mengukuhkan kefahaman murid berkaitan konsep sains dan matematik yang telah mereka pelajari melalui persembahan multimedia. Kandungan MyCD adalah Latihan dan Aktiviti secara interaktif, permainan, simulasi dan e-ujian.

v) CD-ROM Guru (Teacher's CD-ROM)

CD-ROM Guru bertujuan membantu guru dalam merancang dan melaksanakan P&P sains dan matematik. Antara kandungan di dalam CD-ROM Guru ialah strategi P&P, bank soalan, aktiviti tambahan dan senarai URL yang relevan dengan pendidikan sains dan matematik. CD-ROM Guru adalah komponen Pakej Buku Teks Sains dan Matematik untuk Tahap Satu sahaja.

vi) Buku Amali Sains (Science Practical Book)

Buku Amali Sains diterbitkan untuk memastikan mata pelajaran Sains diajar secara amali dan bukan hanya secara teori. Selain itu, daya pemikiran dan kreativiti murid dapat dikembangkan melalui amali serta menimbulkan minat murid terhadap Sains. Buku Amali Sains adalah komponen Pakej Buku Teks Sains untuk Tahap Dua sahaja.

Buku Glosari

Buku Glosari Sains dan Matematik adalah bahan rujukan guru dan murid untuk mengenal sesuatu istilah melalui definisi dan penggunaan istilah tersebut dengan lebih tepat. Selanjutnya »

Senarai Pakej Buku Teks Yang Dibekalkan oleh BBT

Senarai judul Pakej Buku Teks Sains dan Matematik yang dibekalkan ke sekolah berserta komponennya adalah seperti pada lampiran di bawah :

* Sekolah rendah
* Sekolah menengah

Struktur Organisasi Bahagian Pendidikan Guru

Dasar, Perancangan Dan Pengurusan
Sub Unit Unjuran
Sub Unit Pengurusan Dasar Pendidikan Guru
Sub Unit Perancangan dasar Pendidikan Guru
Sub Unit Perancangan LDP KPM
Sub Unit Pembangunan

Kurikulum
Sub Unit Pra Perkhidmatan Rendah
Sub Unit Pra Perkhidmatan Menengah
Sub Unit Kursus Dalam Perkhidmatan
Sub Unit Pengurusan Praktikum
Sub Unit Pra Sekolah
Sub Unit Pendidikan Teknik Dan Vokasional

Peperiksaan & Penilaian
Sub Unit Pengurusan & Pentadbiran Peperiksaan
Sub Unit Pembinaan Soalan
Sub Unit Kerja Kursus Dan Analisis
Sub Unit Penilaian Kompetensi

Pengambilan & Penempatan Pelajar
Sub Unit Pengurusan Permohonan
Sub Unit Ujian Kelayakan
Sub Unit Temu Duga
Sub Unit Pemilihan Dan Penempatan

Pengurusan Institut Pendidikan Guru
Sub Unit Pengurusan Personal
Sub Unit Pentadbiran & Kewangan
Sub Unit Tatatertib
Sub Unit Sumber Maklumat & Penerbitan
Sub Unit Latihan Pembangunan Kompetensi Staf Sokongan
Sub Unit Urusetia Sabah & Sarawak

Kursus Dalam Perkhidmatan
Sub Unit Latihan Pembangunan Staf
Sub Unit Peningkatan Profesionalisme Guru
Sub Unit Peningkatan Akademik
Sub Unit Projek Khas
Sub Unit Kejurulatihan

Hal Ehwal Pelajar
Sub Unit Kebajikan dan Kerohanian
Sub Unit Disiplin & Tatatertib
Sub Unit Kepimpinan Dan Pengembangan Pelajar
Sub Unit Gerko
Sub Unit Perjanjian, Data & Rekod

Teknologi dan Pengurusan Maklumat
Sub Unit Pembangunan Aplikasi Pengajaran & Pembelajaran
Sub Unit Data
Sub Unit Pembangunan Infrastruktur ICT
Sub Unit Pembangunan Aplikasi Pengurusan
Pusat Sumber

Penyelidikan & Pembangunan Profesional
Sub Unit Perancangan Penyelidikan
Sub Unit Penilaian Program
Sub Unit Jaminan Kualiti
Sub Unit Penataran
Sub Unit Pembangunan Penyelidikan

Program Awal Tahun 2009Program Mantap Awal Tahun 2009

SALAM WBT

Alhamdulillah, sekali lagi Kelab Rakan Intelek Muda (INTELEK) telah tampil dgn sebuah lagi Program mantap bulan January. Sekali lg Ust Hasrizal Abd Jamil dipilih, berdasarkan pengalaman beliau yg luas semasa berada di luar negara. Jgn lepaskan peluang.

Lawati website FLY HIGH OZ-NZ 2009 utk pendaftaran! tempat terhad!

WALLAHU A’LAM

Sunday, December 14, 2008

Kisah Hari Jumaat yang mulia dan Robinhood si pencuri.


Kisah Hari Jumaat yang mulia dan Robinhood si pencuri.

Pada suatu hari Jumaat,seorang budak berjalan keseorangan.Niatnya untuk ke masjid untuk solat Jumaat.Dia tahu hari Jumaat merupakan penghulu segala hari dalam Islam.Hari yang mulia.Hari yang ditunggu-tunggu oleh semua makluk.Manusia,jin Islam, binatang...Semuanya menantikan hari Jumaat.Hari yang penuh ketenangan.
Jam menunjukkan pukul 1.10 petang.Langkahnya dipercepatkan.Bimbang terlewat sampai.Maklumlah Jumaat sekarang dah awal,1.15 petang untuk di kawasan Ipoh.Dalam perjalanan itu dia melintasi sebuah Institusi Pengajian Tinggi.Timbul rasa kagum lantas terdetik di hatinya “satu hari nanti aku pasti akan menjejakkan kaki di situ!”.
Tiba-tiba matanya tertumpu pada sebuah pondok kawalan Institut Pengajian Tinggi tersebut. Tertumpu pada seorang pak cik tua yang sedang mengawal di pondok tersebut. Hatinya merasakan seperti sesuatu yang tak kena
“Solat Jumaat dah nak mula tapi kenapa pakcik tu tak bersiap pergi solat Jumaat lagi?Dia ‘lupa’ ke atau buat-buat lupa?”timbul persoalan di hatinya.
Lantas budak tersebut pergi ke pondok pengawal tersebut.
“Assalamualaikum pakcik hensem!” tegur budak tadi pada pakcik tua tersebut.
“Waalaikumsalam..”jawab pakcik tu ringkas.
“Pakcik tengah bertugas ke?” tanya budak tersebut.
“Ya,pakcik sorang je”jawab pakcik tersebut.
“Tak pergi solat Jumaat ke?
“Tak.Nak buat macam mana nak,pakcik kena keje”jawab pakcik tua itu serba salah.
“Tapi cikgu saya cakap,orang Islam wajib solat jumaat.Kalu tak solat Jumaat dosa.Masuk neraka.Tambah lagi,kena seksa masa sorang-sorang dok dalam kubur” tegas budak tersebut.
“Betul tu nak.Semua yang anak cakap tu semua pakcik dah tau.Tapi nak buat camna.Ni arahan.Jadi nak tak nak, kena ikut.Kalu tak ikut,nanti kena buang kerja.Bila dah kena buang kerja,sapa yang nak bagi anak-anak pakcik makan?Pakcik cari rezki untuk anak-anak dan isteri pakcik kat rumah”balas pakcik itu.
“Emmm…betul jugak.Tapi alasan yang pakcik cakap ni lebih kurang sama macam alasan dalam cerita Robinhood.Pakcik pernah tengok cerita Robinhood?”
“Pernah.Robinhood ni, seorang pencurikan?Semua benda-benda yang dia curi,dia akan sedekah pada orang miskin,betul tak?Tapi apa kaitan alasan pakcik dengan cerita Robinhood plak?”timbul persoalan dalam pemikiran pakcik tersebut.
“Camni,mak saya cakap,dalam Islam,harta yang kita nak sedekahkan pada orang,mestilah benda yang halal.Tak boleh mencuri.Samalah macam Robinhood, walaupun niatnya baik,nak sedekah pada orang miskin tapi bukan dengan cara mencuri kemudian sedekahkan harta curi tu.Atau dengan kata lain,kalu kita nak buat benda baik,segala langkah dalam nak buat baik tu,bermula dari A hingga Z,semuanya kena guna cara yang betul. Jadi samalah jugak dengan pakcik.Pakcik kerja ni nak cari rezki untuk anak-anak dan isteri pakcik dan ini benda yang baik.Tapi…….”.
“Tapi apa ?” tanya pakcik tersebut.
“Tapi…pakcik dapatkan rezki ni sampai tinggalkan sembahyang.Tinggalkan sembahyang tu salah.Dengan kata kata lain, cara pakcik dapatkan rezki tu salah.Kalu cara untuk dapatkan rezki tu dah salah, macam mana nak dapatkan rezki yang halal dan berkat untuk anak-anak pakcik?”terang budak itu.
“Oh macam tu ke.Maksudnya,matlamat tak menghalalkan cara.Betul tak?tanya pakcik tua untuk dapatkan kepastian.
“Ya,tepat sekali.Kalau matlamat yang kita nak buat baik,cara untuk lakukan matlamat tu pun kena baik.”
“Habis tu apa yang pakcik kena buat?”
“Pakcik kena solat jumaat la.Pakcik jumpa dengan bos pakcik,suruh dia tukar jadual bertugas untuk hari jumaat.Masa hari Jumaat suruh pengawal perempuan yang bertugas.Boleh?”budak itu memberi cadangan.
“Em.Betul jugak.Nanti pakcik cuba”.
“Kalau camtu,jom la kita pegi solat jumaat.Dah masuk waktu dah ni!”
“Err…takpe la nak,minggu depan baru pakcik pegi.Boleh tak?”.
“Insyallah boleh.Semoga umur pakcik panjang dan sempat untuk solat Jumaat minggu depan. Kalu camtu saya pegi dulu la yek.Assalamualaikum pakcik hensem”.
“Waalaikumsalam warahmatullahi wabarakatuh,ustaz kecik,” jawab pakcik tua tersebut sambil tersenyum.Dihatinya timbul rasa kagum.Timbul pertanyaan di hatinya,siapakah ibubapa budak tersebut.Pasti ibubapanya orang yang baik sehingga dapat mendidik seorang anak yang baik dan soleh.Dia tahu hanya ibubapa yang soleh dan solehah sahaja yang mampu melahirkan seorang anak yang soleh dan solehah.
Bila dia memikirkan perangai anak-anaknya,cukup untuk memeningkan kepalanya.Walaupun masing-masing sudah dewasa tapi masih bergantung padanya.Semuanya tak minat sambung belajar.Cukup setakat SPM.Timbul rasa bersalah di hatinya.Mungkin dia dan isterinya gagal dalam mendidik anak-anak.Namun,dialah ketua keluarga.Mungkin juga rezki yang diperolehi melalui bekerja sebagai pengawal tiada keberkatan lantaran pekerjaannya itu memaksanya sehingga tidak solat.Dia tahu,dialah yang bertanggungjawab untuk memberikan didikan agama untuk ahli keluarganya. Pada usia senjanya itu,dia seolah-olah baru tersedar.Dia ingin menebus silapnya yang lalu.Tidak akan sekali-kali dia meninggal solat yang difardukan ke atasnya walaupun sibuk bekerja.Mudah-mudahan rezki yang diperolehinya itu halal dan disertai keberkatan dari yang Maha Esa...

Renungan bersama:
Sayang Allah pada hambaNya tidak berbelah bagi.Dia akan beri kesedaran dan hidayah pada sesiapa yang Dia kehendaki.Meskipun dosa hambaNya itu menggunung tinggi.Selagi mana seseorang itu tidak mensyirikkannya serta menjadikan Allah itu tuhannya yang satu.Sebab itulah kita manusia,tak boleh nak hukum mereka yang tak solat dan yang tak pakai tudung serta yang main nombor ekor tu masuk neraka kerana mungkin satu hari nanti dia akan berubah.Nasihat itu hanya buat mereka yang berfikir.

igpis: anda boleh berkongsi cerita ini dengan pengawal keselamatan di IPG anda yang terpaksa bekerja walaupun ketika solat jumaat.

Bahagian Pendidikan Guru (BPG)


Jabatan Bahagian Pendidikan Guru

Ketua Jabatan Pengarah

DATO MISRAH BT HJ IBRAHIM

Alamat Aras 2 - 6, Blok E13,
Kompleks Kerajaan Parcel E
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62604 Putrajaya

Nombor telefon 03-88846000

Nombor faks 03-88841081/03-88843507

Pengenalan

Bahagian Pendidikan Guru ialah bahagian di Kementerian Pelajaran Malaysia yang mengendalikan program pendidikan perguruan praperkhidmatan dan dalam perkhidmatan. Program pendidik keguruan berhasrat memenuhi Falsafah Pendidikan Kebangsaan dan Falsafah Pendidikan Guru untuk melahirkan guru yang profesional, berketrampilan, berdaya tahan, berakhlak mulia, mengamalkan nilai-nilai murni, berdaya fikir dan cekap teknologi.

Visi

Mencapai sistem pendidikan guru yang bertaraf dunia dari segi kualiti yang dapat memenuhi aspirasi negara Malaysia

Misi

Melaksana sistem pendidikan guru yang bertaraf dunia untuk memastikan agar guru-guru sentiasa berketerampilan bagi memenuhi aspirasi Kementerian Pelajaran Malaysia

Piagam Pelanggan

Kami warga BPG dengan penuh tekad dan iltizam berikrar dan berjanji menumpukan tenaga dan usaha kami untuk:

   1. memenuhi unjuran pengambilan calon guru praperkhidmatan bagi memenuhi keperluan sekolah dan institusi pendidikan di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia selewat-lewatnya tiga bulan sebelum tarikh iklan;
   2. memastikan pengajaran dan pembelajaran dilaksanakan mulai hari pertama setiap semester selaras dengan perancangan yang telah disediakan;
   3. memaklumkan keputusan peperiksaan akhir kursus perguruan tujuh hari bekerja selepas mesyuarat Lembaga Peperiksaan Pendidikan Guru;
   4. menganugerahkan Ijazah Sarjana Muda Perguruan dan Diploma Perguruan Malaysia/ Diploma Pendidikan kepada lulusan dalam tempoh satu tahun selepas keputusan peperiksaan akhir diumumkan;
   5. menyerahkan senarai nama pelajar semester akhir ke Jabatan dan Bahagian yang berkaitan untuk tujuan penempatan ke sekolah tiga bulan sebelum mereka menamatkan kursus;
   6. menyediakan guru permulaan yang :
    1. berkemahiran mengajarkan bidang pengkhususan masing-masing;
    2. berkebolehan mengurus kokurikulum yang dipertanggung-
     jawabkan;
    3. mematuhi Etika Profesionalisme Keguruan.

Thursday, December 11, 2008

Pindaan AUKU di Parlimen


Penggantian seksyen 15

8. Akta ibu dipinda dengan menggantikan seksyen 15 dengan
seksyen yang berikut:

“Pelajar atau pertubuhan, badan atau kumpulan pelajar
bersekutu dengan persatuan, dsb.

15. (1) Seseorang pelajar Universiti boleh menjadi ahli
mana-mana persatuan, pertubuhan, badan atau kumpulan
orang, sama ada atau tidak ia ditubuhkan di bawah manamana
undang-undang bertulis, sama ada ia di dalam atau
di luar Universiti, dan sama ada ia di dalam atau di luar
Malaysia, selain—
(a) mana-mana parti politik, sama ada di dalam atau
di luar Malaysia;
(b) mana-mana pertubuhan, badan atau kumpulan orang yang menyalahi undang-undang, sama ada di dalam atau di luar Malaysia; atau
(c) mana-mana pertubuhan, badan atau kumpulan orang
yang telah ditetapkan oleh Menteri, selepas berunding dengan Lembaga, secara bertulis kepada Naib Canselor sebagai tidak sesuai demi kepentingan dan kesentosaan pelajar atau Universiti itu.


(2) Suatu pertubuhan, badan atau kumpulan pelajar Universiti
yang ditubuhkan oleh, di bawah atau mengikut Perlembagaan
boleh mempunyai apa-apa penggabungan, persekutuan atau
urusan lain dengan mana-mana persatuan, pertubuhan, badan
atau kumpulan orang, sama ada atau tidak ia ditubuhkan
di bawah mana-mana undang-undang bertulis, sama ada ia
di dalam atau di luar Universiti, dan sama ada ia di dalam
atau di luar Malaysia, selain—
(a) mana-mana parti politik, sama ada di dalam atau
di luar Malaysia;
(b) mana-mana pertubuhan, badan atau kumpulan orang
yang menyalahi undang-undang, sama ada di dalam
atau di luar Malaysia; atau
(c) mana-mana pertubuhan, badan atau kumpulan orang
yang telah ditetapkan oleh Menteri, selepas berunding
dengan Lembaga, secara bertulis kepada Naib
Canselor sebagai tidak sesuai demi kepentingan dan
kesentosaan pelajar atau Universiti itu.


(3) Menjadi tanggungjawab Naib Canselor untuk
menyampaikan kepada pelajar Universiti, dan pertubuhan,
badan atau kumpulan pelajar Universiti, nama pertubuhan,
badan atau kumpulan orang yang ditetapkan oleh Menteri
di bawah perenggan (1)(c) dan (2)(c) sebagai tidak sesuai demi
kepentingan dan kesentosaan pelajar atau Universiti itu.

(4) Naib Canselor boleh, atas permohonan seseorang pelajar
Universiti, mengecualikan pelajar itu daripada peruntukan
perenggan (1)(a), tertakluk kepada apa-apa terma dan syarat
yang difikirkannya patut.

(5) Tiada seorang pun pelajar Universiti dan tiada
pertubuhan, badan atau kumpulan pelajar Universiti yang
ditubuhkan oleh, di bawah atau mengikut Perlembagaan,
boleh menyatakan atau melakukan apa-apa jua yang boleh
semunasabahnya ditafsirkan sebagai menyatakan sokongan
kepada atau simpati dengan atau bangkangan terhadap—
(a) mana-mana parti politik, sama ada di dalam atau
di luar Malaysia;
(b) mana-mana pertubuhan, badan atau kumpulan orang
yang menyalahi undang-undang, sama ada di dalam
atau di luar Malaysia; atau
(c) mana-mana pertubuhan, badan atau kumpulan
orang yang ditetapkan oleh Menteri di bawah
perenggan (1)(c) dan (2)(c) sebagai tidak sesuai
demi kepentingan dan kesentosaan pelajar atau
Universiti itu.

(6) Walau apa pun subseksyen (5), seseorang pelajar
Universiti tidak boleh dihalang daripada—
(a) membuat pernyataan mengenai sesuatu perkara
akademik yang berhubungan dengan perkara
yang pelajar itu terlibat dalam pengajian atau
penyelidikannya; atau
(b) menyatakan sendiri mengenai perkara yang disebut
dalam perenggan (a) pada sesuatu seminar, simposium
atau majlis seumpamanya yang tidak dianjurkan
atau ditaja oleh mana-mana parti politik, sama
ada di dalam atau di luar Malaysia, mana-mana
pertubuhan, badan atau kumpulan orang yang
menyalahi undang-undang, sama ada di dalam atau
di luar Malaysia, atau mana-mana pertubuhan, badan
atau kumpulan orang yang ditetapkan oleh Menteri
di bawah perenggan (1)(c) dan (2)(c) sebagai tidak
sesuai demi kepentingan dan kesentosaan pelajar
atau Universiti itu.

(7) Mana-mana pelajar Universiti yang melanggar
subseksyen (1) atau (5) boleh dikenakan tindakan
tatatertib.

(8) Mana-mana pertubuhan, badan atau kumpulan pelajar
Universiti yang melanggar subseksyen (2) atau (5) hendaklah
diuruskan mengikut seksyen 16.”.

sumber:

Sejarah IPG

Sejarah latihan keguruan negara bermula apabila Maktab Guru Melayu Singapura bertempat di Istana Lama Sultan Johor, Teluk Belanga, Singapura ditubuhkan pada tahun 1878. Pada tahun 1900, Maktab Melayu Melaka pula ditubuhkan dengan kemasukan 24 orang guru pelatih.

Maktab-maktab perguruan mempunyai pengalaman lebih 80 tahun dalam bidang latihan perguruan. Pengalaman yan begitu luas membantu maktab-maktab perguruan membina dan membangunkan kapasiti dari aspek kompetensi profesional sumber manusia dan infrastruktur.

Penawaran program bermula pada peringkat sijil perguruan. Pada tahun 1996, Maktab-maktab Perguruan mula menerima pelajar di peringkat diploma perguruan. Pada 13 Julai 2005, Mesyuarat Jemaah Menteri telah meluluskan memorandum menaik taraf Maktab Perguruan kepada Institut Pendidikan Guru (IPG) di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia yang boleh menganugerahkan ijazah melalui Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP).

Apakah IPG?

Institut Pendidikan Guru (IPG) ialah institusi latihan keguruan di bawah pentadbiran Kementerian Pelajaran Malaysia dan dikawal selia oleh Bahagian Pendidikan Guru (BPG).

BPG menentukan dasar manakala IPG akan melaksanakan latihan keguruan pra dan dalam perkhidmatan di peringkat Sijil, Diploma dan Ijazah atau apa-apa kelayakan lain yang ditetapkan. Pengaugerahan akan dilakukan oleh BPG.

Tujuan utama penubuhan IPG ialah untuk memartabatkan profesion keguruan dengan melahirkan guru-guru berkualiti, mahir, bertanggungjawab dan bangga menjadi pendidik serta mencapai sasaran semua guru berijazah di Sekolah Menengah dan 50% di sekolah rendah menjelang 2010.

Tuesday, December 9, 2008

Bacalah - Dengan Nama Tuhanmu Yang Menciptakan

Dengan sebuah buku di tangan , ana melihat diri ana ini serba "kepelikan" apabila berada di tempat-tempat awam.Bukan pada pakaian , bukan pada kasut atau apa-apa sahaja yang melekat di muka, tetapi BUKU DI TANGAN !

Bukan buku kuliah ,atau buku subjek "Chemistry" yang memeningkan otak itu ,tapi buku ataupun sekadar makalah ataupun majalah ilmiah.

Bergantunglah, mungkin majalah atau buku itu bertemakan topik yang berkisarkan agama, politik , isu-isu semasa mahupun apa jua jenis bacaan yang boleh dibaca.

Kita sering di"propagandakan" dengan slogan Membaca itu jambatan Ilmu , Membaca itu bagus dan sebagainya, tetapi adakah itu sekadar slogan ?

Adakah kata-kata atau slogan ini hanya untuk menyedapkan kata-kata apabila diungkapkan , menyegarkan mata bila dilihat dan dan menyenangkan telinga apabila mendengarnya?

Membaca sepatutnya menjadikan mereka ini sebagai orang yang terkehadapan dari segi pengetahuan , dari segi ilmu dan dari sudut pandangan tentang apa jua hal yang berbangkit (yang tak sudah-sudah!) dalam masyarakat.

Ada sesetengah orang menjadikan bacaan sebagai hobi mahupun "kewajipan"
setiap minggu atau bulan tetapi dalam konsep yang berbeza iaitu sekadar untuk berhibur (hawa nafsu) dan fikiran.

Kebanyakan daripada kita hanya membaca bacaan yang bukan setakat ringan , tetapi picisan seperti cerita tepi (terkadang "dalam") kain artis , artis tu bercerai ke tak , artis tu kena tangkap khlawat minggu lepas , artis tu tak bagi duit komisen make-up artis dan pelbagai benda yang bodoh dan jelik untuk diambil pusing.

Gosip-gosip (atau lebih tepat mengumpat dan memfitnah) ini menjadi suatu kebiasaan dalam majalah tersebut. Ada artis wanita yang membuat pernyataan "berani" (tapi bodoh!) dalam sebuah majalah hiburan (ana tidak ingat majalah apa) beberapa bulan lepas.

Isunya, membesarkan payudaranya. Dalam banyak-banyak perkara dalam dunia ini ,isu payudaranya sahaja yang keluar! Jelik lagi memualkan !

Gambar dalam bahan bacaan "sampah" ini tidak kurang "menariknya" , artis pakai bikini dengan payudaranya tersembul bagi perempuan, dan pusat terjulur bagi lelaki.

Tidak kurang juga gambar-gambar artis-artis "role model" masyarakat ini berpelukan lelaki perempuan tanpa rasa malu atau segan.

Mungkin inilah kebebasan individu yang dicanang-canangkan oleh Barat itu. Sungguh hebat "kebebasan" yang diuar-uarkan sehinggan maruah dan kehormatan diletakkan di darjat yang paling hina dan keji.

Sekarang (bahkan sejak dulu lagi pun) ,majalah atau akhbar mahupun buku yang bertemakan mistik dan tahyul memenuhi segenap ruang pameran bagi gerai-gerai buku mahupun gedung -gedung peralatan tulis.

Sebut sahaja hendak cerita apa, anak bunian yang tak habis habis keluar setiap bulan , pontianak tengah mengendong anaknya yang kemudian diketahui sebagai batu nisan, berzina dengan pontianak yang disangkakan isteri sendiri mahupun Mak Long Si Bidan Tua hujung kampung menjadi perawan muda jelita pada malam bulan mengambang !

Bahan bacaan seperti ini banyak di pasaran , seperti Wacana, cermin ,Variasari ,Mastiara ,Mingguan Misteri mahupun apa-apa sahaja yang bersangkut paut dengannya.

Ada sesetengah bahan bacaan tersebut ada bagusnya, termasuklah menyelitkan petikan ayat-ayat Qur'an mahupun hadis.

Tetapi apa yang ana lihat, ayat-ayat (atau lebih tepat jika dikatakan terjemahan ayat-ayat Al-Qur'an) hanya bertindak sebagai penghias majalah, ataupun sekurang-kurangnya sekadar pengisi ruangan kosong dan bawah dalam sesuatu kolum ataupun cerita.

Masyarakat kita terlampau didedahkan dengan benda merapu tak tentu pasal ini sehingga mewujudkan fenomena takutkan hantu atau benda keramat melebihi takutnya kita sendiri kepada Pencipta Kita, yakni Allah s.w.t.

Bahan bacaan yang "erotik" dan lucah juga berlambak di pasaran .

Ada yang menceritakan pengalaman buat hubungan seks dengan adik sendiri, pengalaman dirogol bapa sendiri , macam mana nak dapatkan kepuasan semasa membuat hubungan kelamin, macam mana hendak besarkan benda yang dikatakan "hebat" bila dibesarkan dan sebagainya.

Semua perkara tersebut diceritakan sehingga pembaca akan "merasai" keseronokan jalan cerita berbanding pengajaran yang boleh diambil di dalamnya.

Apakah yang sebenarnya hendak mereka (penerbit dan pengeluar majalah) ini sampaikan kepada pembaca kecuali "melukut" sahaja.

Majalah seumpama inilah yang kadang-kadang lebih merbahaya berbanding majalah yang boleh di"nampak" apa yang tak patut dilihat dan ditayangkan kepada sesiapapun kecuali muhrim dan lelaki yang menjadi suaminya kerana gaya penceritaan yang "REALISTIK" dan penuh ayat yang" romantis" lagi memualkan .

Ana tidak ingin menimbulkan suasana yang tidak senang apabila anda semua membaca artikel ini, tetapi inilah hakikatnya .


Cuba jenguk ke gerai-gerai buku, majalah (atau bahan bacaan) seumpama ini berlambak dan membentuk majoriti di ruang pameran.

Sebenarnya , lambakan ini berpunca daripada sikap pengguna sendiri yang memilih bahan bacaan seperti itu . Masakan ada pengeluaran jika tiada permintaan !

Inilah salah satu cara untuk Yahudi dan Nasrani (Barat) meng"indoktrinasi" pemikiran generasi muda kita supaya meninggalkan Al-Qur'an dan sunnahNYa.

Kalau ikut buku rujukan yang paling" teras" ialah Al-Qur'an. Tetapi kenapa buku teras ini tidak dirujuk , dibaca dan dihayati bagi membentengi diri dari perencanaan dunia yang menyesakkan lagi fana ini?

Lihatlah di sekeliling kita. Ramai anak muda kita yang menjadi "orang putih" , pakai baju ketat sendat , rambut diwarnakan dan memakai rantai.

Sekarang ia umpama satu "trend" dan dilihat "stylo". Salah satu sebab ialah akibat alat propaganda Yahudi dan Nasrani ini yang menyebarkan daiyah melalui alat media ini.

Mereka (yahudi dan nasrani) tidak akan berpuas hati selagi umat Muhammad ini tidak mengikut jalan mereka, sejengkal-demi sejengkal.

Proganda ini sungguh halus dan berkesan , bahkan ia berjaya melumpuhkan roh dan jati diri Islam yang ada di kalangan umat Islam terutama generasi muda kini.

Peranan pembacaan bahan bacaan "tercemar" oleh hedonisme yang melampau ini sama hebat dengan medium-medium "pencemar" lain seperti televisyen , sistem pesanan ringkas, emel , radio dan perbualan harian.

Kenapa jenis pembacaan itu penting ? Salah satu sebab adalah kerana ia akan menentukan siapa kita sebenarnya.

Muslimah bertudung labuh tidak akan baca majalah mangga (sebagai contoh) dan perempuan yang berbaju sendat dan nampak "tube" tidak akan baca majalah i.(juga sekadar contoh)

Itu ikut logik. Tapi kalau kedua-dua contoh itu tidak tepat , maafkanlah saya .

Sebab kedua ialah , dari segi pembacaanlah, manusia dapat mengetahui sesuatu yang selama ini dia tidak mengetahuinya.

Orang Malaysia tidak akan tahu perihal yang berlaku di Mumbai (sekadar contoh) , jika tidak melalui pembacaan. Bahkan sesiapa sahaja tidak boleh jadi "somebody" jika tidak menjadikan bacaan sebagai hobi setipa masa.

Stalin , pemimpin Komunis Rusia yang digeruni kerap berada di Perpustakaan berbanding bercuti melancong .

Seruan "Bacalah" dalam surah Al-alaq sepatutnya menjadi perangsang bagi umat Islam untuk membaca.

Membaca apa ? Bismirabbikallazi khalaq -dengan nama tuhan yang menciptakan.-

Apa itu membaca "dengan nama tuhan yang menciptakan"?

Membaca dengan erti kata membaca yang memberi faedah , ilmu dan pengetahuan kepada kita. Dari tidak tahu kepada tahu. Dari tiada kepada ada. Dari tuhan , untuk manusia , kepada tuhan .

Mujahid Page (http://deafeningsilent.blogspot.com)

Wednesday, December 3, 2008

KEPENTINGAN PELAKSANAAN USRAH DI IPGM


KEPENTINGAN PELAKSANAAN USRAH DI IPGM


Guru memainkan peranan yang amat penting dalam melahirkan sebuah generasi yang memahami serta menghayati Islam. Guru juga dikenali sebagai “ agen perubahan” kepada sesuatu masyarakat. Namun begitu ia hendaklah bermula dengan wujudnya ciri-ciri individu muslim yang mantap dalam diri guru tersebut. Membina individu muslim dalam diri guru, memerlukan satu sistem pentarbiyahan yang SEMPURNA.

Maka di sinilah pentingnya sesebuah Institusi Pendidikan Guru (IPG) itu menjadi “medan tarbiyah” kepada semua guru pelatih muslim. Di sini guru pelatih itu dibentuk dan “dicanai” dengan sistem pentarbiyahan Islam hingga mempunyai cara berfikir dan peribadi Islami.

Maka setelah tamat tempoh belajar di IPG tersebut, akan lahirlah guru yang bukan sahaja mampu untuk menyampaikan ilmu kepada pelajar malah mampu untuk membentuk akhlak Islam dalam diri murid mereka.

Pelaksanaan usrah di IPG merupakan salah satu elemen yang berperanan besar dalam memastikan kejayaan sesuatu sistem pentarbiyahan yang ingin dipraktikkan.

Usrah di IPG merupakan satu medan di mana ahlinya yang terdiri daripada guru pelatih-pelatih muslim bersama menjalani satu proses pembentukan yang dibina di atas semangat UKHUWWAH ISLAMIAH. Seiring dengan pengertian usrah itu sendiri yang bermaksud keluarga. Usrah dilihat sebagai “tunjang tarbiyah”. Justeru, pelaksanaan usrah di seluruh IPG haruslah dipandang serius.

Ia bukanlah satu aktiviti yang dilaksanakan semata-mata untuk MEMENUHKAN TAKWIM tetapi ia adalah suatu keperluan yang harus dilaksanakan secara terperinci dan terancang. Organisasi-organisasi yang menaungi pelatih muslim di setiap IPG seperti Biro Agama JPP, Jawatankuasa Surau, dan Persatuan Agama Islam haruslah sedar akan hakikat ini.

SASARAN USRAH

>>Seluruh guru pelatih muslim

REALITI YANG PERLU DIFAHAMI

Organisasi-organisasi yang menaungi pelatih muslim di setiap IPG harus menyedari bahawa pelatih muslim yang berada di IPG masing-masing adalah dari latar belakang yang pelbagai. Kita bukan hanya memilih ‘kaki-kaki surau’ atau yang ‘bertudung labuh’ sahaja untuk diambil sebagai ahli usrah. Oleh itu, JANGAN GELABAH dalam menguruskan usrah di kalangan pelatih muslim IPG masing-masing

Bukan semua pelatih muslim mampu mengikut bentuk USRAH YANG IDEAL, oleh itu beberapa penyesuaian dengan waqi’ atau suasana tertentu perlu dilakukan, yang penting adalah ahli tersebut DAPAT MEMAHAMI HAKIKAT ISLAM dan sekali gus menjadi guru seperti yang digariskan oleh Islam.

Pihak naqib atau ketua usrah boleh MENGIKUT KESESUAIAN ahli usrah. Jangan kerana usrah, guru pelatih tidak mahu lagi mendekati program-program kita kerana terlalu REGID (mengikat).

Perkara yang penting dalam perlaksanaan usrah ialah MENCAPAI MATLAMAT USRAH iaitu untuk menjadi keseluruhan guru pelatih muslim yang faham Islam, menghayati dan mengembangkan Islam.

Kadang-kadang matlamat boleh tercapai melalui kuliah umum, tazkirah, menghimpunkan dalam majlis Yasin dan sebagainya. Apa yang penting guru pelatih muslim dapat mengambil sebahagian daripada matlamat usrah.

Jangan kerana USRAH IDEAL TIDAK DAPAT DILAKSANAKAN maka kita terus tidak mahu melaksanakan program pentarbiyahan. Kaedah usul “Jangan tidak boleh ambil semua maka kita tinggal semua”

Perkongsian artikel dari:

Muhammad Ehsan Bin Abd. Halim

http://ehsanhalim.blogspot.com/

Tuesday, December 2, 2008

Peranan Guru sebagai Revolusioner masyarakat


Skop yang akan kita bincangkan ini adalah amat luas sebenarnya. Dalam fikiran ana , ana sering tertanya-tanya banyak perkara .Antaranya , ana bagi “point” di sini ialah :Mungkin ini hanya “cebisan” kecil daripada pemikiran ana sendiri.

Adakah kita sebagai guru ini hanya bertindak sebagai “ robot” yang akan mengajar generasi hadapan dengan apa yang dipelajari kita dalam bilik kuliah sahaja semasa di IPGM?

Seandainya , ana ambil kursus Sains Pendidikan, adakah itu sahaja yang ana dapat curahkan kepada anak bangsa ? Adakah ana hanya setakat masuk ,mengajar , balik , makan tidur dan semuanya berakhir bila ana dipanggil menghadap Allah kelak?


Memang sebagai seorang guru begitulah tugas kita sebagai seorang figur yang tugasnya mengajar anak-anak murid di hadapan , namun adakah “sekadar itu”?

Adakakah sekadar itu ? mana penerapan nilai kecintaan agama dan bangsa yang kita hendak semai ?


di kala Negara kita hari ini dikejutkan dengan pelbagai berita yang melibatkan guru dan anak murid mereka…Berita yang menyedihkan ,berita yang mengharukan dan berita yang kita akan berasa “takjub” dengannya, sebab ia tak pernah berlaku sebelum ini !


Ana ambil contoh beberapa isu yang berlaku di negara kita sepanjang tahun ini. isu murid tendang guru di Perlis, isu murid buat video lucah DI Kuala Terengganu , isu ketagihan hidu gam (tora) di kalangan pelajar sekolah di Alor Setar, isu pelajar jual badan untuk tanggung duit persekolahan sendiri dan pelbagai jenis isu yang melibatkan anak bangsa kita yang masih bersekolah .


Itu tidak masuk lagi dengan gejala mat rempit, hisap gam , bergaduh , black metal , pemurtadan kristianisasi ,emo, punk , skinhead dan pelbagai jenis ancaman yang ‘memeritkan ‘ telinga untuk mendengarnya (bagi hati yang tak buta) .

Adakah generasi ini yang kita akan beri amanah untuk mewarisi dan mentadbir Negara kita?

Rosak jahanam Negara kita . Seorang cerdik pandai menyatakan , jika ingin melihat masa depan sesebuah negara , lihatlah pada anak mudanya.


Ana malu untuk menyatakan bahawa ana hanya sekadar seorang guru yang hanya sekadar mengajar subjek di depan tapi tak mampu menyumbangkan sesuatu untuk anak bangsa yang tercinta ini .


Apa beza ana dengan perkakasan pengajaran seperti komputer dan projektor LCD ? seandainya ana tidak mampu memberi dan menyelitkan izzah Islamiyah dan keunggulan bangsa Melayu sebagai suatu selitan atau “ulam” dalam proses pengajaran dan pembelajaran ana.


Ana tidak bercakap bahawa kita akan mewujudkan sesi kelas agama sedangkan ana dipertanggungjawabkan dengan subjek sains.


Maksud ana biarlah dalam sesi pengajaran itu diselitkan dengan hadis-hadis , atau kefahaman Islam , persoalan tentang umat dan sebagainya yang diberikan secara langsung mahupun tidak langsung kepada para pelajar.


Jangan dipisahkan agama dengan dunia. Andai dipisah lagu dan irama , lemah tiada berjiwa , hampa.


Guru-guru seharusnya mempersiapkan diri dengan ilmu agama dan ilmu dunia yang mendatangkan faedah seperti pengetahuan tentang isu permasalahan sosial semasa, hak keistimewaan orang melayu , peperangan , penindasan dan banyak lagi isu-isu semasa yang boleh diselitkan bagi menanamkan kecintaan anak-anak murid mereka terhadap agama , Negara dan bangsa mereka .


Mereka (anak-anak murid) ini seharusnya didedahkan tentang perkara seumpama itu secara tidak langsung . Patriotik sebagai kesimpulan


Ini tidak , buat KARNIVAL Kempen Rukun Negara, “konon-kononnya” menyemai semangat patriotik, tapi pengisian dia, baik pergi Jom Heboh la. Berjoget sana menari sini. Bukan tempat sini la, nun jauh di pedalaman Afrika .


Tiada beza. Kalau cikgu sendiri pun , masuk kelas cakap merepek , cerita pasal rumah tangga , gossip-gosip , mengumpat , buat clique macam budak-budak, pakai seksi sendat , dan tak tunjuk contoh kepada anak-anak murid ,alangkah malangnya generasi muda kita.


Fahamilah bahawa para guru hari ini umpama ibu bapa kepada anak-anak kerana kebanyakan masa anak-anak dihabiskan dengan guru-guru di sekolah

.Pagi dan tengah hari di sekolah , kadang kadang petang dan malam pun ada kelas tambahan .(Jadi sememang selayaknya para guru digelar ibu bapa kedua).


Guru-guru ni juga terkadang mengetahui perihal anak-anak murid mereka melebihi ibu bapa anak murid itu sendiri.


Guru umpama seorang daie atau pendakwah yang paling lama yang akan berhadapan dengan mad’u ( golongan sasaran) mereka.


Gurulah antara “engineer” Negara yang paling penting . dari seorang gurulah akan terlahirnya seorang jurutera, dari seorang gurulah lahir seorang ulama, dan dari seorang gurulah lahirnya pelbagai pekerjaan .


Dari seorang guru yang pakai tak seberapa makan pun sederhana ini lahirnya ramai wira dan penyangak bangsa !


Kalau guru kencing berdiri , anak murid bukan setakat kencing berlari tapi terus buat marathon. Ini realiti yang perlu setiap guru terima.


Tak kan kita nak harapkan ustaz-ustazah sahaja buat kerja dakwah ? sedangkan kita telah dipilih sebagai khalifah Allah di muka bumi dan berperanan untuk menyampaikan dakwahNya? Melihat ada antara guru dan pelatih guru yang terlibat dengan zina (Penang) , Pertandingan “Ratu” cantik pondan (Kota Bharu) , guru rogol anak murid dan beberapa isu lain menyebabkan kita tak senang duduk.


Mereka ini akan mengajar anak bangsa kita ? Minta dijauhkan.


Kenapa ana menekankan perkara ini? Sebagaimana yang ana tekankan tadi ,kita tidak mahu perkara kerosakan yang melanda generasi pelapis ini dari terus berterusan . Yang berlaku biarlah berlalu.


Perkara yang sudah lepas , rosak binasa kalau difikirkan kembali. Apa yang penting kuatkan kefahaman kita tentang Islam , hak dan kerukunan Melayu ,bukan sekadar melaungkan ketuanan Melayu , tetapi habuk tarak.


Projek melepas kat tangan bangsa lain, main tikam belakang anak bangsa sendiri , jawatan pun berebut , dan main rasuah macam makan kacang goreng .Ini kepala bapak punya ketuanan ni. Kembalilah kepada Islam yang syumul .


Usah toleh belakang lagi .Tambahkan ilmumu bukan sahaja dalam bidangmu ,tetapi penekanan kepada fardhu ain mestilah ada. Orang Melayu Malaysia hanya akan maju dengan kembali semula kepada fitrah, yakni kepada agama Islam itu sendiri. Kenapa orang barat boleh maju ?


mereka kembali kepada fitrah mereka- kufur terhadap Allah , menarik muslim ke arah “jalan” mereka dengan menjadikan kita umpama tikus makmal kerana disogokkan dengan segala budaya dan pemikiran sampah (hedonism, sekularisme, wahn dsb ), mengamalkan apa yang dilarang Allah , meninggalkan segala larangan Allah ,kufur terhadap nikmat-Nya dan sebagainya.


Mereka juga menjadikan dunia sebagai tujuan utama mereka. Adakah kita , terutama kepada bakal guru, yang beragama Islam , “berminat” menjadi seperti mereka? Tentu tidak bukan.

Orang Melayu ,jika mengikut definasi yang terdapat dalam perlembagaan , adalah bangsa asal tanah melayu , beragama islam , yang bercakap dalam bahasa melayu , mengamalkan budaya melayu dan berketurunan Melayu.


Tapi ramai Melayu hendak jadi orang putih, muka liat pesat ,hidung pesek kembang , rambut hitam legam , ada yang kena air karat , bertukar menjadi perang dan bercakap pun pasal hiburan dan perkataan sia-sia sahaja.


Hendak maju ? Bila kita boleh menjadi maju sedangkan budaya sampah terus diangkut dari kahak Negara barat. Sesetengah budaya yang diceduk dari barat , mereka sendiripun anggap budaya itu sebagai budaya sampah di luar dari norma masyarakat dan budaya “kencingan”.


Sebagai contoh black metal , dan punk. Tapi tidak sedikit anak muda kita yang terperangkap dalam “tipu daya” ini.


Jadi pada hemat ana yang dhaif ini , guru sepatutnya terkehadapan dari segi pentarbiyahan diri dan pengetahuan tentang isu semasa yang melanda Malaysia , khasnya dan melanda dunia amnya.


Ana tidak bercakap dari sudut teori atau sekadar sembang “berasap berapi “, tapi inilah yang sepatutnya kita perjuangkan , khasnya kepada yang telah mengikuti dan menerima tarbiyah , bahkan kepada yang tidak terima tarbiyah , namun “celik” terhadap permasalahan yang melanda.


Di kala para pemimpin masih lagi tidur , masih dengan kepentingan politik sempit mereka, masih dengan pergaduhan sesama bangsa ini hingga mengetepikan tanggungjwab sebenar mereka untuk mendidik dan memimpin rakyat, kitalah ,para pelapis guru yang akan menjadi pemimpin bagi dalam kelas ,ilmunya dan kefahaman untuk ditebarkan ke seluruh alam, insyaalllah .


Bangunlah wahai saudaraku ,rapatkan saff, tahu tujuan , tahu matlamat akhir , kumpul tenaga dan teruskan perjuangan mentarbiyahkan diri. Selepas itu, sebarkan .


Artikel ini adalah perkongsian dan sumbangan dari:

Ahmad Zhafri bin Md Noor @ Mujahid Page

http://deafeningsilent.blogspot.com


p/s: Sebarang bentuk penulisan berkaitan sesuatu isu yang disumbangkan kepada IGPIS bukanlah melambangkan pendirian sebenar IGPIS.