Sunday, February 1, 2009

Konklusi Perang Israel-Palestin


"Gaza - PalestinKini : Brigade Izzudin Al-Qossam, sayap pejuang gerakan Hamas menegaskan, pihaknya telah mampu memberikan pukulan keras terhadap musuh Zionis selama perang yang memakan masa 22 hari.

Juru cakap Al-Qossam, Abu Ubaidah dalam sidang media rasminya hari (19/1) menyebutkan, dalam perang selama 22 hari tersebut, para mujahidnya telah menembak mati 49 askar Zionis dan melukakan ratusan lainya. Itu belum termasuk mangsa Israel mati akibat tembakan roket dan tembakan sniper.

Dengan demikian diperjumlahkan askar Zionis yang tewas oleh pasukan Al-Qossam di medan pertempuran, tidak kurang dari 80 orang. Jumlah ini belum termasuk mangsa Israel mati akibat gempuran roket ke wilayah permukiman di sejumlah kota dan daerah Israel. Al-Qossam menentang tentera Israel mengumumkan kerugian sebenarnya yang terjadi di medan pertempuran.

Syuhada Al-Qossam

Dalam pada itu, Abu Ubaidah mengumumkan jumlah syuhada yang meninggal akibat gempuran roket Israel mencapai 1300 orang. Kebanyakan warga awam yang terdiri dari kanak-kanak, wanita dan orang tua. Jumlah ini menunjukan bahawa perang ini tiada lain hanya pembunuhan warga awam, sebagai merealisasidari Aqidah Talmud mereka.

Ia mengatakan, perang yang belum pernah terjadi dalam sejarah. Padahal Israel telah mempersiapkannya ini dalam dalam beberapa bulan sebelumnya. Abu Ubaidah menjelaskan, siapa yang membenarkan perang Israel dan menyebarkan kedustaan bahawa perang ini merupakan serangan balasan atas pejuang, maka ia telah bersekutu dengan Zionis dan ikut bertanggung jawab dalam perang ini.

Hasil Jihad

Al-Qossam menegaskan, walaupun Israel telah memuntahkan semua roketnya dan membunuh semua yang bergerak di atas bumi ini serta menggunakan ratusan tan bom untuk membunuh bangsa Palestin, namun al-Qossam masih sanggup melancarkan tektik perangnya dalam 23 hari terakhir.

Al-Qossam telah melancarkan 980 roket yang terdiri dari 240 roket qossam, 213 roket grad dan 422 roket ringan.

Dari jumlah tersebut, 47 tank Israel musnah dan 4 pesawat tempur mereka jatuh. Satu diantaranya pesawat spy tanpa juruterbang.

Tawanan Perang

Juru cakap Al-Qossam ini kemudian menyebutkan, para mujahidnya telah melakukan dua operasi penculikan terhadap askar Israel. Pertama dilakukan di sebelah timur Tufah pada hari ketiga serangan dan berjaya menawan sejumlah askar Israel. Selain operasi itu, pesawat tempur Israel memasuki dan menembak ke arah pasukan pejuang Al-Qossam hingga mujahid Al-qossam, Mahmud Raifi gugur syahid dan terbunuhnya satu askar Israel. Sementara yang lainya dapat meninggalkan tempat dengan selamat, walau beberapa orang mengalami cedera.

Adapun operasi kedua, dilakukan pada tarikh 5 Januari di sebelah Timur Jabalia. Para pejuang al-Qossam mampu menawan satu askar Israel dengan pengawalan ketat dan menahannya selama dua hari di salah satu kem di medan pertempuran. Kemudian pasukan Zionis mengirimkan salah seorang warga awam yang ditahannya sebagai taman hidup untuk dijadikan barang tebusan dengan askar Zionis. Namun pasukan pejuang menolaknya. Pasukan Zionis berang dan menhantarkan pesawat tempur F16 mereka untuk mengebom kem itu. Dalam serangan ini, tiga pejuang yang menawan askar tadi gugur syahid sementara askar Israel mati terbunuh. Ketiga pejuang tersebut masing-masing, Muhammad Farid Abdullah, Muhammad Abdullah Ubaid dan Iyad Hasan Ubaid.

Pasukan Roket Tidak Terpengaruh

Terkait dengan sumber Israel bahawa targetnya di Gaza telah tercapai, Abu Ubaidah mengatakan, target Zionis di Gaza tidak ada satupun yang tercapai kecuali pembunuhan dan kejahatan perang mereka.

Kami di Al-Qossam menegaskan, pasukan roket kami dengan izin Allah tidak tersentuh. Kami melancarkan roket-roket ini di saat perang tanpa henti dan kami masih mampu untuk melancarkan roket-roket ini selanjutnya. Kami tegaskan, roket kami terus berkembang dan meningkat kemampuanya. Musuh Zionis akan mendapatkan kerugian baru dan menjadi target serangan kami di masa yang akan datang. Kamipun melancarkan roket ini dengan perancanaan di saat perang. Seperti kami katakan di awal. Israel telah memulakan perang. Namun mereka tidak mampu menghentikanya. Kamilah yang menentukanya.

Sejak awal mereka mengatakan, perang akan berlangsung segera. Tetapi kemudian mereka menggelar tahap kedua dan ketiga. Kerugian kami akibat perang ini sedikit sahaja. Kami sudah memperbaikinya sebelum perang berakhir. Demikian juga dengan sumber Zionis yang mengatakan, telah menawan pasukan pejuang. Ini adalah pernyataan palsu. Tidak ada satupun anggota pejuang yang ditawan oleh mereka. Walaupun mereka menawan itupun hanya warga awam biasa.

Genjatan Senjata Akan Berlanjut

Juru cakap Al-Qossam, Abu Ubaidah menegaskan, tujuan perang Zionis tertuju pada penghentian penyelundupan senjata melalui sempadan. Dan ia minta dukungan antarabangsa untuk menghentikanya. Kami katakan, kalau benar, bilakah penyelundupan senjata melalui semenanjung rasmi sempadan. Apakah mereka mengizinkannya ? tentu tidak. Tetapi yang penting kami tahu bagaimana senjata itu dibuat dan darimana senjata itu masuk Gaza.

Yang perlu kami katakan di sini adalah, senjata pejuang tidak masuk dengan jalan diselundupkan. Sejak awal kami menginginkan senjata itu masuk secara rasmi. Namun semua Negara menolak pejuangan rakyat Palestina. Oleh kerana menjadi hak kami untuk memasukanya dengan cara yang kami boleh lakukan. Tekanan untuk melarang memasukkan senjata bukanlah perkara baru. Sejak dahulu mereka melarang masuknya senjata pejuang. Tidak ada satupun yang dapat menghalangi kami untuk berjuang menentang penjajahan.

P/S: Kepada seluruh guru pelatih Islam,ayuh kita bersama-sama dalam kebangkitan dan kemenangan umat Islam di Palestin. Teruskan usaha dakwah dan mendaulatkan Islam di IPG anda.

No comments:

Post a Comment