Monday, April 12, 2010

Cinta di Langit GazaPenulis : Riduan Mohamad Nor
Penerbit: Jundi Resources
Cetakan : Mac 2010
Harga : RM20.00 (Sem Malaysia), RM25.00 (Sabah & Sarawak)
M/s : 291

Penulis merupakan seorang pendakwah bebas begitu aktif memperjuangkan nasib penduduk Palestin dan juga seorang ulama’ muda yang gigih menghasilkan pelbagai buah buku untuk rujukan kita bersama.

Sebuah buku yang baru selesai dikarang oleh Ustaz Riduan ialah ‘Cinta di Langit Gaza’. Buku ini bercirikan novel yang menceritakan pengalaman beliau semasa menyertai misi bantuan kemanusiaan di Palestin dan juga di pelbagai Negara yang ditimpa musibah seperti di Acheh, Solo, Kemboja, Pakistan dan banyak lagi.

Plot penceritaannya menjadikan kita seolah-olah berada di tempatnya dan merasai suasana pengembaraan ke Gaza. Pelbagai cabaran yang dilalui untuk memasuki ke wilayah Gaza sehingga perlu melalui pelbagai sekatan daripada Negara suruhan Israel iaitu Mesir.

Unsur monolog dan dialog yang digunakan dalam novel ini menjadikan ianya lebih mudah difahami dan menyeronokkan untuk dibaca. Penggunaan beberapa perkataan yang sedikit bombastik menyukarkan untuk memahami maksud sebenar perkataan yang ingin disampaikan kecuali pembaca memang benar-benar memahami semantik.

Untuk pengalaman yang lebih bermakna marilah kita mengembara bersama-sama di dalam buku ini agar ianya dapat memberikan maksud sebenar erti sebuah perjuangan yang semestinya dihalangi dengan pelbagai rintangan. Diharapkan juga dengan pembacaan buku ini dapat menyuntikkan semangat jihad pada diri kita agar bersedia untuk memperjuangkan Islam tidak kira dalam apa jua keadaan sekalipun.

No comments:

Post a Comment