Wednesday, January 20, 2010

Bersabarlah...Salam perjuangan dan salam mahabbah...

Alhamdulilah, kami diberi kesempatan oleh Allah untuk terus berkongsi dalam blog ini. Sebelum itu, kami ingin memohon maaf atas kelewatan dalam mengupdate blog ini. Ini disebabkan keadaan wireless yang agak kurang sedikit.

Tajuk post kali ini ialah BERSABARLAH....

Sememangnya memang susah nak sabar sebenarnya. Memang memerlukan tahap kecerdasan emosi yang tinggi terutamanya apabila kita dalam keadaan yang agak tak stabil. Kebiasaannya dalam situasi IPG ini stress apabila assigment banyak dan kena hantar pada masa yang ditetapkan. Masa itulah tugasan yang banyak perlu dilakukan dalam satu masa, kemudian terlibat dengan aktiviti-aktiviti persatuan seperti Kelab Kembara, PGPI, JPP dan persatuan-persatuan yang lain. Sememangnya ia memang memerlukan tahap kesabaran yang tinggi apabila dalam keadaan begini.

Berdoa kepada Allah adalah salah satu penyelesaian untuk menenangkan diri supaya tidak mudah melatah dalam menghadapi masalah. Sememangnya ujian yang menimpa kita akan menjadikan kita lebih berfikiran terbuka dan menjadikan kita sentiasa dekat kepada Allah... Bersabarlah wahai sahabat-sahabatku terutamanya kita yang memilih jalan dakwah ini. Ia memang suatu jalan yang penuh dengan liku-liku. Hanya hamba Allah yang KUAT & SABAR dapat mengaharunginya...


Menurut kalangan bijak pandai:

"Untuk menyelesaikan suatu masalah tidak ada jalan keluarnya adalah dengan bersabar"

'Orang yang bersabar dlm menghadapi ujian, menerima semua ketentuan Allah, dan bersabar semua kesulitan. Cintohnya : lambat masuk elaun. Kita boleh lihat, ada guru pelatih yang makan maggi, roti sahaja, malah ada yang puasa untuk berjimat cermat. Namun tidak kurangnya ada guru pelatih yang duk selalu merungut bila elaun nak masuk.


Sebagai seorang daie malah bakal GURU nanti SABAR merupakan salah satu tingkat dalam menuju JALAN DAKWAH... Maka marilah kita tanamkan SABAR ini dalam diri :)

No comments:

Post a Comment