Tuesday, January 27, 2009

Tahniah kerana IPG yang menganjurkan Road Show Palestin

Pihak Ikatan Guru Pelatih Islam Se-Malaysia (IGPIS) mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada IPGM seluruh negara yang telah menganjurkan Road Show Palestin di kampus masing-masing.

Semoga segala aktiviti dan kutipan derma yang dijalankan sepanjang Road Show Palestin tersebut dapat memberikan 1001 manfaat khususnya kepada saudara seIslam kita di Palestin dan umat Islam seluruhnya.

Di sini pihak IGPIS berbesar hati untuk menyiarkan aktiviti-aktiviti Road Show Palestin yang telah dilaksanakan oleh beberapa IPG.

1- Institut Perguruan Perempuan Melayu Melaka.Program Malam Freedom for Palestin
Tarikh : 16 Januari 2009 (Jumaat)
Tempat : Balai Islam Sayidatina Aisyah (BISA)
Masa : 9.15 - 11.00 malam
Tema : Hancur Israel, Selamatkan Palestin
Penyertaan : semua guru pelatih IPGM Kampus Perempuan Melayu
Anjuran : Biro Agama dan Dakwah dengan kerjasama Jawatankuasa BISA

2- Institut Perguruan Ipoh PerakKempen IPIP bersama Palestin
Tarikh : 15 dan 16 Januari 2009 (Khamis dan Jumaat)
Tempat : Dewan Seri Melati, Surau Al-Hidayah dan Tapak Perhimpunan IPIP
Tema : Peduli Palestin: Jangan Hanya Berdiam Diri!
Penyertaan : semua guru pelatih, pensyarah dan staf Insitut Perguruan Ipoh
Anjuran : Jawatankuasa Perwakilan Pelajar IPIP

3- Institut Perguruan IslamMajlis MALAM UNTUKMU PALESTIN
Tarikh : 22 Januari 2009 (Khamis)
Tempat : Foyer Bangunan Pentadbiran IPIS
Penyertaan : semua guru pelatih IPIS
Anjuran : Biro Dakwah & Kerohanian IPIS dengan kerjasama Biro Pengurusan MAsjid, Biro HELWI JPP & Majlis Tarbiyah Nuqaba.

4- Institut Perguruan Kota BharuHari Amal Palestin
Tarikh : 22 Januari 2009 (Khamis)
Tempat : Dewan Wawasan IPKB
Penyertaan : semua warga IPKB
Anjuran : Kelab Rakan Masjid IPKB


Pihak Ikatan Guru Pelatih Islam Se-Malaysia(IGPIS) juga turut mengucapkan tahniah kepada mana-mana program Road Show Palestin yang telah dianjurkan oleh IPG tetapi tidak dipaparkan di sini. Program Road Show Palestin yang dipaparkan di sini hanyalah program-program yang disiarkan dalam blog organisasi-organisasi para pelatih IPG.

Justeru, pihak IGPIS mengalu-alukan kepada mana-mana IPG yang telah telah menjalankan program-program Road Show Palestin tetapi tidak dipaparkan pada post kali ini supaya menyiarkan dalam blog masing-masing.

Insyallah, kami akan memaparkan aktiviti program yang telah anda jalankan di blog Ikatan Guru Pelatih Islam Se-Malaysia ini.

Guru Pelatih Islam Se-Malaysia Bersatu Membela Umat Islam Palestin!

Kepada setiap IPG: Berhati-hati Dalam Menyalurkan Derma Palestin

Kepada semua IPG yang ada menganjurkan kutipan derma bagi membantu mangsa-mangsa serangan Israel di Palestin, anda diharap dapat menggunakan saluran yang betul untuk menyampaikan derma tersebut.
Diharapakan setiap derma yang dikumpulkan dapat disalurkan kepada badan-badan atau organisasi-organisasi di Malaysia yang berhubung terus dengan NGO-NGO atau kerajaan Palestin.
Anda diharapkan tidak menyalurkan sumbangan anda melalui duta Palestin di Malaysia kerana duta Palestin di Malaysia (Abdelaziz Aboughosh) merupakan wakil dari parti Fatah yang kalah semasa pilihanraya Palestin yang lalu. Jika rakyat Palestin sendiri memilih parti HAMAS dan menolak parti Fatah untuk mentadbir negara mereka mengapa kita rakyat Malaysia masih menerima wakil Fatah sebagai duta Palestin di Malaysia?
(Duta Palestin di Malaysia:Abdelaziz Aboughosh, wakil parti Fatah)
Tambahan pula wakil rasmi Palestin di Malaysia ini juga merupakan wakil kepada Palestinian Authority(PA)yang diterajui oleh Mahmoud Abbas.Untuk mengenali siapakah Palestinian Authority(PA)klik sini

Mahmoud Abbas
Mengikut Mazlee Malek melalui laman web Palestinkini, kredibiliti Mahmoud Abbas dalam pengurusan wang negara amat dipertikaikan.
Satu lagi, jangan berikan duit bantuan kepada kedutaan Palestin di Malaysia mahupun negara-negara lain, mereka ini merupakan konco-konco Mahmoud Abbas yang mempunyai rekod korupsi yang amat dahsyat. Terus salurkan kepada mereka yang berada di dalam Palestin

sumber :http://palestinkini.info
Kita harus menyokong parti HAMAS yang menerajui negara Palestin secara sah melalui pilihanraya Palestin yang lalu.Pada pilihanraya yang lalu, HAMAS memperolehi kemenangan 76 dari 132 kerusi yang dipertandingkan manakala Fatah hanya memperolehi 43 kerusi sahaja. Parti Hamas dipimpin oleh Ismail Hanyieh yang juga merupakan Perdana Menteri Palestin.
Ismail Hanyieh:Perdana Menteri PalestinJusteru, kita diharap dapat menyumbang kepada organisasi-organisasi yang berhubung terus dalam menyampaikan bantuan kepada rakyat Palestin.Antara yang disyorkan seperti :

1-Aman Palestin Malaysia

Aman Palestin Berhad Dana Derma 562263010787
(Maybak Berhad) 12029010047880
(BIMB) Dana Pengurusan 12070005133717
(Bank Muamalat)
maklumat lanjut :http://amanpalestin.wordpress.com/

2- Badan-bdan berfokus seperti:

a-Federation of Islamic Medical Assosation
maklumat lanjut : http://www.fimaweb.net/main/index.html

b- MERCY Malaysia
maklumat lanjut : http://www.mercy.org.my/main/index.html

*saluran derma melalui badan-bdan berfokus dapat mengelakkan penyelewengan.


Akhirnya, diharapkan segala sumbangan derma yang kita salurkan kepada rakyat Palestin dapat terus sampai kepada mereka. Semoga bantuan kewangan yang disalurkan dapat digunakan untuk kebajikan mereka dan bukannya digunakan untuk membeli peluru untuk mengkuburkan HAMAS di Palestin.

Artikel disumbagkan oleh:

manna_wassalwa

Monday, January 19, 2009

JPP IPGM

Tahukah anda?

Di dalam akta 174 ada peruntukan yang membicarakan tentang pemilihan Jawatankuasa Perwakilan Pelajar bagi Institut Pendidikan Guru Malaysia.

Menurut akta tersebut tersebut, pemilihan Jawatankuasa Perwakilan Pelajar di seluruh IPG haruslah dipilih berdasarkan pilihanraya kampus.

Justeru, pastikan pihak Jabatan Hal Ehwal Pelajar (HEP) di IPG anda melaksanakan pilihanraya kampus untuk melantik JPP di kampus anda.

Jika pihak HEP di IPG anda melantik JPP baru di kampus anda tanpa melalui pilihanraya kampus, maka secara automatiknya ia melanggar akta 174 yang telah di tetapkan.

Oleh itu, jawatan yang di sandang oleh barisan JPP baru tersebut adalah tidak rasmi.

Pihak IGPIS memaklumkan perkara ini kerana kami mendapati sesetengah IPG mempunyai JPP yang dilantik oleh HEP tanpa membuat sebarang pilihanraya kampus. Perkara ini dilihat seolah-olah menafikan hak mahasiswa IPG.

Semoga dengan maklumat ini anda mendapat sedikit sebanyak maklumat tentang Akta 174 ini.

Nama Dato' Razali diabadikan - IPGM Kampus Datuk Razali Ismail

KUALA TERENGGANU 16 Jan. - Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) Kampus Terengganu dan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bandar secara rasmi diisytiharkan menjadi IPGM Kampus Datuk Razali Ismail dan SMK Datuk Razali Ismail hari ini.Pengisytiharan tersebut dibuat oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam satu majlis di IPGM Kampus Datuk Razali Ismail di sini.Ia berikutan keputusan Kementerian Pelajaran meluluskan permohonan kedua-dua institusi itu yang mahu mengabadikan nama Timbalan Menteri Pelajaran yang meninggal dunia pada 28 November lalu sebagai mengenang jasanya meningkatkan kualiti pendidikan di negara ini.

Dipetik dari : BADAM ipkt

Thursday, January 15, 2009

ROAD SHOW PALESTIN

Kepada semua organisasi pelatih muslim di KAMPUS IPG seluruh negara, anda diharap dapat menganjurkan ROAD SHOW PALESTIN di kampus masing-masing.

Objektif:

1-Tingkatkan kefahaman pelatih muslim hakikat pergolakan yang berlaku di Palestin

2-Timbulkan sensitiviti dan cakna pelatih muslim terhadap isu yang menimpa umat Islam kini.

3-Menyediakan ruang kepada pelatih muslim untuk menyumbangkan bantuan kepada umat Islam di Palestin melalui dana, sokongan moral, doa dan lain-lain.

Cadangan IGPIS:

Kepada mana-mana organisasi muslim di kampus-kampus IPG yang telah menganjurkannya, diharap dapat mengiklankan aktiviti yang telah dilaksanakan ke dalam blog masing-masing supaya idea tersebut dapat dijadikan rujukan oleh organisasi pelatih muslim yang lain.


Pihak IGPIS mengalu-alukan mana-mana organisasi pelatih muslim yang berminat untuk mengiklankan sebarang aktiviti yang telah dijalankan oleh mana-mana organisasi pelatih muslim di setiap IPG.

Kubu rahsia Hamas

Selain Koridor Philadelphi yang dikesan Israel, ada ratusan lagi terowong yang berselirat antara Gaza dan Mesir

JIKA terowong menjadi nadi kehidupan kebanyakan warga Semenanjung Gaza, bagi Hamas, terowong adalah paksi kekuatan ketenteraannya.

Ini diakui Komander Israel bahawa pergerakan Islam masih memiliki jumlah senjata yang besar dan mempunyai lebih 20,000 pejuang terlatih yang mana mereka bergerak melalui terowong jauh di bawah sempadan Mesir.

Terowong ini adalah kunci memastikan kuasa politik dan ketenteraan Hamas yang bukan saja menjadikan mereka sasaran serangan Israel malah menjadi isu utama dalam rundingan gencatan senjata.

Selain sebuah terowong yang dikenali sebagai Koridor Philadelphi yang sudah diketahui Israel, ada ratusan lagi terowong yang berselirat antara Gaza dan Mesir.

Pengarah Pusat Pengajian Strategik Begin-Sadat Universiti Bar-Ilan Israel, Prof Efraim Inbar, percaya kerajaan Israel bertanggungjawab pada kewujudan pelbagai terowong ini.


“Israel tidak melihatnya sebagai serius pada awalnya. Malah tidak menggunakan sumber dan wang yang ada untuk mengesan dan menghentikannya. Masalah yang dihadapi Israel sekarang adalah mereka perlu memusnahkan semua terowong ini dan memastikan ia tidak akan dibina pada masa depan,” katanya,

Terowong yang berselirat di bawah tanah Semenanjung Gaza memiliki sejarah yang panjang. Ia dibina bertahun dulu dengan pelbagai kedalaman dan keluasan.

Terowong menjadi laluan pelbagai benda, daripada anak kambing kepada roket. Malah, ada yang hanya dikhaskan untuk golongan kenamaan dengan laluan yang lebih pendek.

Sebelum ini, Israel pernah menimbangkan untuk menangani kewujudan terowong ini dengan menggali parit yang dipenuhi dengan air laut. Justeru, setiap pengguna terowong berisiko untuk lemas. Bagaimanapun, pelan itu tidak menjadi kerana ia boleh mendedahkan Gaza pada keadaan bawah tanah yang rapuh.

Israel juga pernah meminta Amerika Syarikat membekalkan jurutera tentera yang boleh membina dinding bawah tanah di sebelah Mesir bersebelahan Koridor Philadelphi. Amerika Syarikat bersetuju pada prinsipnya walaupun tidak jelas sama ada pihak Mesir memberikan kebenaran.

Ketakutan Israel pada terowong di Gaza yang semakin banyak dibuka semula amat jelas apabila mereka meminta pihak berkuasa antarabangsa memantau gencatan senjata.

Malah, Israel cuba untuk memusnahkan jaringan bawah tanah ini dengan bom jenis bunker-busting (bom yang boleh menembusi sasaran bawah tanah) yang diperoleh dari Amerika Syarikat.

Nicholas Pelham, penganalisis dari Kumpulan Krisis Antarabangsa berkata, penutupan terowong ini secara kekal adalah proses utama dan berpanjangan.

“Tanpa memperoleh semua wilayah, sukar untuk menutup terowong ini dalam masa yang lama,” katanya.

Apa yang membuat Israel lebih bimbang apabila sayap bersenjata Hamas, Briged Izz Al-Din Al-Qassam menggunakan terowong untuk persiapan perang. Sayap itu dikatakan menghantar ribuan pejuang untuk berlatih di Iran dan Lubnan melalui terowong, taktik yang digunakan secara berjaya oleh Hizbollah bagi menentang Israel pada 2006.

Menurut seorang Komander Hamas, satu daripada pelajaran yang dipelajari daripada terowong adalah ia mengurangkan risiko yang diambil apabila menyerang balas.

“Jangan ledakan bom di situ, gali terowong dan gunakan wayar peledak bagi membolehkan misil dilancarkan dari jauh. Jadi, Hamas hanya akan kerugian tiub atau alatan menembak yang hanya berharga RM30.20 dan bukan pejuang,” katanya.

Komander Islam Jihad, Abu Bilal yang beroperasi secara bebas di Gaza, mengakui serangan roket secara psikologinya memusnahkan Israel tetapi memiliki impak ketenteraan yang sedikit.

“Kami tidak boleh berbuat apa-apa selain serangan roket dan harapan mereka memasuki Gaza. Kami berdoa supaya kereta kebal masuk ke kawasan kami, semua pejuang akan menunggu peluang untuk membunuh mereka,” katanya.

Rangkaian persenjataan Hamas termasuk misil Qassam yang dihasilkan di Gaza dan roket tiruan Russia yang dihasilkan di China. Semua itu diseludup melalui sempadan selain mortar, mesingan, bom, pelancar roket dan pelbagai senjata perang lain yang diimprovisasi.

Hamas juga mewarisi stok senjata infantri Amerika Syarikat dan amunisi yang ditinggalkan Pergerakan Fatah apabila pejuangnya keluar dari Gaza pada 2007.

Hamas juga meningkatkan struktur ketenteraannya dengan lima briged di bawah komander berbeza yang melapor kepada Ketua Izz Al-Din Al-Qassam. Mereka juga dilatih bergerak dalam unit individu jika keadaan memerlukan.

Selain itu, pejuang Hamas juga meningkatkan propaganda melawan persenjataan Israel. Dengan wartawan yang dihalang memasuki Palestin oleh tentera Israel, laman web Hamas - Pusat Maklumat Palestin (PIC) adalah senjata utama bagi mendapatkan sumber berita. Ia menyiarkan berita duka berikutan serangan Israel dan ikrar untuk menyerang wilayah yang dikuasai Israel.

PIC juga memberi alamat web yang lain jika laman web itu gagal dicapai. Ini kerana Israel sentiasa mencari jalan memusnahkan Hamas termasuk mengganggu stesen TV Hamas, Al-Aqsa dengan menyelitkan kartun menunjukkan pejuang Hamas diletupkan dengan nasihat 'anda tidak akan berjaya'.

Info

Terowong Gaza

# Ada lebih 750 terowong di bawah bumi Gaza dan satu daripadanya ditemui Israel dikenali sebagai Koridor Philadephi.

# Terowong yang biasa untuk penyeludupan barangan pengguna panjangnya antara 800 hingga 1,400 meter dengan kedalaman antara 15 hingga 30 meter.

# Pembinaan mengambil masa paling kurang enam.

# Upah menggali RM480 sehari.

# Dianggarkan 90 peratus produk yang memasuki Gaza setiap bulan bernilai RM128 juta dan semuanya dibawa melalui terowong melalui Mesir.

# Jaringan bawah tanah ini juga sumber pendapatan dan senjata bagi pergerakan Hamas dengan bayaran RM8,880 untuk setiap terowong.

Sumber: Berita Harian Online

Friday, January 2, 2009

Sesi Kuliah 2009

Sesi kuliah bagi tahun 2009 akan bermula.
Pihak IGPIS mengucapkan selamat pulang ke IPG masing-masing.
Tanamkan azam yang tinggi dalam menuntut ilmu di samping melonjakkan lagi gerakan organisasi kita.
Diharapkan tahun ini lebih baik dari tahun lalu.
Bersamalah kita menjadi warga pendidik berjiwa Rabbani acuan Al-Quran!

Salam maal hijrah 1430H

Allah matlamat kita,
Rasul tauladan kita,
Al-Quran panduan hidup kita,
Jihad adalah jalan kita,
Syahid adalah cita-cita tertinggi kita!

Qunut Nazilah

Ayuh doakan kesejahteraan kepada para pejuang dan umat Islam di Palestin.

Amir bin Malik, ketua Bani Sulaym meminta bantuan kepada Rasulullah SAW untuk menghadapi musuh kaumnya. Rasulullah SAW menerima permohonannya dan mengirim 70 orang sahabat ra.hum. yang mereka terdiri dari para Quraa (ahli dalam bacaan Al-Qur'an). Kaum Bani Sulaym kemudian menawan para sahabat ra.hum. di sebuah tempat yang bernama Bir Ma'una dan kemudian membunuh mereka.

Jibril AS memberitahukan peristiwa ini kepada Rasulullah SAW dan menyampaikan pesan terakhir dari para Quraaa tersebut, "Kabarkan kepada orang-orang bahwa kami telah berjumpa Rabb kami. Dia (Allah) ridha kepada kami dan kami ridha kepada-Nya". Kejadian ini telah menyebabkan Rasulullah SAW mengalami kesedihan yang mendalam. Abdullah bin Mas'ud ra. meriwayatkan bahwa Rasulullah SAW telah membaca Qunut Nazilah selama satu bulan "mengutuk" Bani Sulaym (Bukhari 2:586)


Berdasarkan riwayat di atas, para Fuqaha telah menggariskan bahwa apabila Ummt ini dalam krisis mereka harus mengikuti Sunnah untuk mengamalkan Qunut Nazila dan berdo'a untuk Ummat.

ERTI DOA QUNUT NAZILAH

Qunut ertinya membaca doa kerana sesuatu bala bencana supaya kita dilindungi Allah dari bahaya.

CARA MEMBACA QUNUT NAZILAH

Qunut Nazilah boleh dibaca pada setiap solat fardhu: Zohor, Asar, Maghrib, Isyak dan Subuh. Ia dibaca pada rakaat terakhir selepas bangun dari Ruku’ untuk ‘Itidal, iaitu selepas membaca

سَمِعَ اللَّهُ لِمَنْ حَمِدَهُ ، رَبَّنَا وَلَكَ الْحَمْدُ.

Doa dibaca ketika berdiri untuk I’tidal. Ada tiga cara membaca doa tersebut. Imam boleh memilih salah satu dari cara-cara berikut:

1. Membaca doa Qunut sepertimana yang biasa dibaca ketika solat Subuh.

2. Membaca doa Qunut Nazilah sahaja sepertimana yang di dalam lampiran

3. Membaca doa Qunut subuh dan diikuti dengan doa Qunut Nazilah .

Peringatan:
• Jika para Imam tidak menghafal Qunut Nazilah yang dilampirkan, bolehlah membaca doa qunut sepertimana dalam solat subuh. Kemudian doa nazilah ini boleh dibaca selepas solat.

• Imam hendaklah memberitahu para jemaah bahawa qunut akan dibaca di dalam solat agar mereka meng-aminkan bersama doa tersebut.


Disediakan oleh
Pejabat Mufti
Majlis Ugama Islam Singapura
2 Ogos 2006


Maksudnya “ Ya Allah, sesungguhnya kami bermohon pertolongan Mu, kami meminta ampun kepada Mu, kami memohon petunjuk dari Mu, kami beriman kepada Mu, kami berserah kepada Mu dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu, kami melepaskan diri daripada sesiapa yang durhaka kepada Mu.

Ya Allah, Engkau yang kami sembah dan kepada Engkau kami bersalat dan sujud, dan kepada Engkau jualah kami datang bergegas, kami mengharap rahmat Mu dan kami takut akan azab Mu kerana azab Mu yang sebenar akan menyusul mereka yang kufur

Ya Allah, Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuham, Bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

Ya Allah, selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Engkau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, ya Allah.”

ameen.