Wednesday, January 20, 2010

Bersabarlah...Salam perjuangan dan salam mahabbah...

Alhamdulilah, kami diberi kesempatan oleh Allah untuk terus berkongsi dalam blog ini. Sebelum itu, kami ingin memohon maaf atas kelewatan dalam mengupdate blog ini. Ini disebabkan keadaan wireless yang agak kurang sedikit.

Tajuk post kali ini ialah BERSABARLAH....

Sememangnya memang susah nak sabar sebenarnya. Memang memerlukan tahap kecerdasan emosi yang tinggi terutamanya apabila kita dalam keadaan yang agak tak stabil. Kebiasaannya dalam situasi IPG ini stress apabila assigment banyak dan kena hantar pada masa yang ditetapkan. Masa itulah tugasan yang banyak perlu dilakukan dalam satu masa, kemudian terlibat dengan aktiviti-aktiviti persatuan seperti Kelab Kembara, PGPI, JPP dan persatuan-persatuan yang lain. Sememangnya ia memang memerlukan tahap kesabaran yang tinggi apabila dalam keadaan begini.

Berdoa kepada Allah adalah salah satu penyelesaian untuk menenangkan diri supaya tidak mudah melatah dalam menghadapi masalah. Sememangnya ujian yang menimpa kita akan menjadikan kita lebih berfikiran terbuka dan menjadikan kita sentiasa dekat kepada Allah... Bersabarlah wahai sahabat-sahabatku terutamanya kita yang memilih jalan dakwah ini. Ia memang suatu jalan yang penuh dengan liku-liku. Hanya hamba Allah yang KUAT & SABAR dapat mengaharunginya...


Menurut kalangan bijak pandai:

"Untuk menyelesaikan suatu masalah tidak ada jalan keluarnya adalah dengan bersabar"

'Orang yang bersabar dlm menghadapi ujian, menerima semua ketentuan Allah, dan bersabar semua kesulitan. Cintohnya : lambat masuk elaun. Kita boleh lihat, ada guru pelatih yang makan maggi, roti sahaja, malah ada yang puasa untuk berjimat cermat. Namun tidak kurangnya ada guru pelatih yang duk selalu merungut bila elaun nak masuk.


Sebagai seorang daie malah bakal GURU nanti SABAR merupakan salah satu tingkat dalam menuju JALAN DAKWAH... Maka marilah kita tanamkan SABAR ini dalam diri :)

Friday, January 15, 2010

PEMBERITAHUAN

Kami daripada krew pengurusan Halaqah IPG ingin memohon maaf di atas apa yang terjadi sebelum ini. Terdapat kekeliruan mengenai Ikatan Pewaris Guru Malaysia (IPGM) yang menerbitkan artikel di dalam blog ini. Setelah melalui perbincangan bersama dengan pihak yang bertanggungjawab, tiada sebarang provokasi yang ingin ditimbulkan tetapi sekadar peringatan bersama.

Untuk pengetahuan umum, di Malaysia, hak mengenai ‘Kebebasan Hak Asasi’ (Fundamental Liberties) dengan jelasnya terkandung dalam Bahagian II Perlembagaan Persekutuan. Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan dengan jelas menyatakan bahawa kebebasan bercakap, berhimpun dan menubuh persatuan merupakan kebebasan asasi yang diberikan kepada warganegara. Hak-hak tersebut adalah tonggak kepada demokrasi yang diamalkan di Malaysia dan ia juga merupakan perkara-perkara yang terkandung dalam ‘Hak Asasi Manusia Sejagat’ (Universal Human Rights Fundamental Liberties). Perkara 10 (1) (a) yang menyatakan tiap-tiap warganegara berhak bebas bercakap dan mengeluarkan fikiran. Namun begitu, fikiran yang ingin disuarakan perlulah tidak bercanggah dengan Islam, tidak menimbulkan ketegangan dalam sesama kaum di Malaysia dan tidak menyalahi undang-undang yang ada kaitannya dengan kawalan terhadap kebebasan bersuara seperti Akta Hasutan 1948, Akta Kefitnahan 1957 (Akta 286), Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960, Akta Rahsia Rasmi 1972, atau Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 (Akta 301).

Oleh itu, sebagai orang yang cintakan Islam tidak perlulah untuk mengeluarkan sebarang fitnah atau tanggapan buruk kepada pihak lain kerana ianya akan menghancurkan Islam sendiri.

Krew Halaqah IPG juga ingin memohon maaf kerana jarang mengemas kini blog ini. Ini disebabkan kesibukan krew menghadapi PRK dan masalah internet connection. Insya Allah akan berlaku perubahan dalam waktu terdekat ini.

Segala kesulitan amat dikesali.

Friday, January 1, 2010

Demonstrasi Bantah Mesir 8 Januari Ini

Disebabkan kebiadapan kerajaan Mesir yang tidak memberi kebenaran kepada Viva Palestina Convoy 3 untuk menyalurkan bantuan kepada penduduk Gaza, DPPP akan menganjurkan demonstrasi bagi menyerahkan memorandum bantahan kepada kedutaan Mesir pada Jumaat ini 8 Januari 2010. Program bermula dengan berkumpul selepas solat jumaat di Masjid Tabung Haji, Jalan Ampang.

Pelbagai sekatan yang dilakukan oleh kerajaan Mesir sejak serangan tentera zionis pada 2008 untuk menyekat bantuan yang hendak disalurkan kepada Gaza. Baru-baru ini juga diberitakan kerajaan mesir atas telunjuk yahudi telah menyebarkan racun ke dalam tanah di sepanjang sempadan Palestin. Tindakan tersebut telah membunuh sehingga 300 orang yang menggunakan terowong bawah tanah yang digunakan untuk mendapatkan bantuan daripada Mesir.

Oleh itu, semua pelajar IPG yang mempunyai rasa keprihatinan terhadap saudara kita di bumi Gaza diminta untuk memberikan sokongan kepada demonstrasi ini dengan datang beramai-ramai.